Logo demeierijboxtel.nl

Van slager naar traiteur

  Historie

In deze slagerij aan de Stationsstraat in Boxtel weet je in 1958 precies welk vlees je in de kuip hebt. De herkomst ervan hangt aan haken aan de muur, iets dat je tegenwoordig bij een slager niet meer tegenkomt. Het beroep van slager is sterk veranderd. In de jaren vijftig is hij veehandelaar, slachter, uitbener, veeweider, verkoper en grossier; en dat allemaal in één persoon. Nu is de slager meer traiteur. Mensen kopen het liefst zo kant-en-klaar mogelijk, en zien liever niet grote karkassen aan de wand.

BOXTEL - In de jaren vijftig kopen mensen vaak vlees in grote partijen. Een kilo vlees is een groot gezin zo op. Nu wordt er kritischer gekeken tegen de consumptie van vlees. In plaats van vlees per kilo wordt vaker gekozen voor een verpakking van een ons. 55 Procent van de Nederlanders eet drie dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Dat heeft gevolgen voor het aantal slagerijen. Die trend heeft zich al in de jaren zestig ingezet. De opkomst van de supermarkten heeft veel slagers weggeconcurreerd. Daar werkten aanvankelijk nog echte slagers in de zaak, maar ook dat is inmiddels verleden tijd. Vlees komt vacuüm verpakt binnen en kan lang bewaard worden.

'Kijk naar toen' is een productie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Reageren kan via de website www.bhic.nl en ga naar Kijk naar toen. Of via kijknaartoen@bhic.nl.

Meer berichten