Logo demeierijboxtel.nl
Foto:

De middelbare school

  Column

Nu de kinderen in groep 8 en groep 7 zitten zijn we, net zoals vele ouders met ons, op zoek naar middelbare scholen voor hen. Onze dochter, in groep 7, heeft natuurlijk nog een jaar te gaan. Toch is het fijn om al eens een oriëntatierondje te doen.

Onze zoon heeft zijn pre advies gehad en voor hem kunnen we dus gericht op zoek naar een school die hij bij zichzelf vindt passen. Want natuurlijk, daar waar jij als ouder nog de basisschool uitzocht voor je kind, gaat het er nu vooral om dat je kind zelf gaat bepalen waar hij zijn middelbareschooltijd gaat doorbrengen.

Om te beginnen is het al een wirwar aan termen om te begrijpen. In havo/vwo is al jaren niet gemorreld aan de terminologie. Maar in het vmbo heb je vooraf een spoedcursus steno nodig om te begrijpen waar alle letters voor staan. En dan hanteert de ene school de term vmbo-t (theoretische leerweg) en de andere school is terug naar de 'ouderwetse' term mavo. Maar met beide termen wordt hetzelfde niveau bedoeld.

'Checken wat de kinderen graag willen zien'

We maakten een lijstje van scholen die we zouden bezoeken en checkten wat de kinderen graag zouden willen zien, doen of weten van de te bezoeken school. (niets, maar dat schijnt bij pubers te horen).

Aangekomen op de desbetreffende school is het allereerst schrap zetten voor de storm aan mede- geïnteresseerden. Gehuld in winterjassen, het blijft januari, wurm je jezelf naar binnen om binnen no-time het zweet op je rug te hebben staan.

In een tijdsbestek van ongeveer vier uurtjes moeten geïnteresseerden zich door de school heen wurmen. En aangezien je stiekem toch wel een uurtje of twee mag uittrekken voor zo'n bezoekje (of langer, soms lijkt de klok vooruit te sprinten) komt iedereen en masse op hetzelfde moment binnen.

Sommige scholen hebben heel effectief een route bepaald, zodat je zeker niks mist én heel fijn, de meeste mensen in dezelfde richting lopen. Effectief, efficiënt en overzichtelijk. Andere scholen geven een plattegrond af en geven de vrijheid zelf een route te bepalen, waardoor je in een mierenhoop belandt.

Kahoot-quizzen

Je kind doet mee aan puzzels, Kahoot-quizzen, leeft zich uit in de gymzaal of staat verveeld naast je, terwijl jij docenten ondervraagt over het onderwijs, de zorgondersteuning, roosters, proefwerken en dat magische Magister. In korte tijd krijg je een overload aan informatie die je allemaal probeert op te slaan in je hoofd. Intussen probeer je sfeer te proeven én je telg vooral ook bewust te maken van het feit dat hij of zij moet voelen hoe de sfeer is.

En als je dan de finish bereikt hebt en weer buiten staat neem je een flinke teug frisse lucht en probeer je thuis met kind de voors en tegens van de verschillende scholen naast elkaar te leggen.

Ik geloof dat onze groep achter zijn keuze gemaakt heeft. Pfieuw.

Nog één te gaan.

Meer berichten