Koud douchen kent verschillende voordelen. Naast het besparen van water, is het ook goed voor je immuunsysteem.
Koud douchen kent verschillende voordelen. Naast het besparen van water, is het ook goed voor je immuunsysteem. Foto: Eigen collectie

Transitie Boxtel geeft tips: van koud douchen krijg je een kick

Algemeen

Koud douchen. De een vindt het heerlijk – vooral in de zomer – de ander rilt al bij voorbaat. Maar hoe dan ook, er zitten veel wat voordelen aan. Iets wat Rein Krantz benadrukt. “Sinds mijn tiende neem ik elke dag een koude douche, na eerst even warm te hebben gedoucht. Goed voor je weerstand en het geeft je een kick. En je verbruikt ook minder energie. Ik douch trouwens ook aanzienlijk korter dan vroeger, vooral sinds die drie extreem droge zomers.”

Inderdaad, warm douchen kan de energierekening flink verhogen. Bovendien sta je meestal langer onder een warme douche dan onder een koude. Zo kun je dus ook nog water besparen. Maar er is nóg een belangrijk voordeel: koud water – in combinatie met beweging en diepe ademhaling – geeft je dag een frisse start. Je voelt je wakker, je hebt focus en je krijgt er energie van. 

Korter

En er zijn aanwijzingen dat het je immuunsysteem ook sterker maakt. Dus probeer je douchegedrag aan te passen: houd op dag een bij hoelang je normaal doucht. Zet op dag twee een timer en douch minstens een minuut korter. Dit kun je per dag verder inkorten. Ga daarna een stapje groter: na het warme water douche je koud af. Bouw het voorzichtig op. Begin met je polsen, voeten en je hoofd. 

Wim Hof

En voordat je onder de douche gaat, doe je een korte intensieve lichaamsbeweging, eventueel breid je die uit met de ademhalingsoefeningen volgens de Wim Hof Methode (op de website 52wekenduurzaam.nl staat een filmpje). Je zult zien dat het koud douchen dan een stuk gemakkelijker wordt. En… is het wel nodig om iedere dag te douchen? Of is het voldoende om je op een andere manier op te frissen?

Net zo schoon

Op de site 52wekenduurzaam.nl staan diverse films over de effecten van kou op het immuunsysteem (Wim Hof en Laura Hof, Dokters van Morgen). Gemiddeld douchen mensen in Nederland bijna negen (!) minuten. Als je daar vijf minuten van maakt, dan bespaar je maar liefst 15.000 liter water en zestig kubieke meter gas op jaarbasis. En als je korter dan vijf minuten doucht, ben je net zo schoon. Met een waterbesparende douchekop bespaar je daarbovenop nog eens 20 procent water en energie. Kijk ook eens op Milieucentraal.nl. 

En nog iets: warm douchen is helemaal niet goed voor je huid en haar. Je huid droogt ervan uit. 

!
Afbeelding
Transitie Boxtel geeft tips: van koud douchen krijg je een kick 17 jul 2022, 09:00
Afbeelding
Beleef Boxtel tijdens zomeravondrondleidingen met gids 16 jul 2022, 09:00
Afbeelding
Blaasmuziek in bruisend centrum 15 jul 2022, 09:00
Afbeelding
Fanfare Sint-Willibrordus sluit seizoen af met concert 14 jul 2022, 09:00
Afbeelding
Twan Tiebosch: ‘Buiten maken we het verschil’ 13 jul 2022, 09:00
Afbeelding
Fijneman naar Boxtel voor MGD 12 jul 2022, 09:00
Afbeelding
Boxtel loopt weer uit voor de Bazaar 11 jul 2022, 17:00
Afbeelding
Concerten Onbeperkt On Stage wederom daverend succes 11 jul 2022, 16:23