Logo demeierijboxtel.nl
<p>De Kloostertuin ziet er nu al weer anders uit dan in februari, toen deze foto werd genomen.&nbsp;</p>

De Kloostertuin ziet er nu al weer anders uit dan in februari, toen deze foto werd genomen. 

(Foto: Ad van de Wetering)

Liempdse Lourdesgrot wordt als nieuw

De Kloostertuin van Liempde wordt volledig opnieuw ingericht. Dit is een project van het bestuur van de stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL). Daar werkt ook de Heilig Hartparochie aan mee. De parochie heeft de Mariagrot (Lourdesgrot) en omgeving geadopteerd. Deze werkzaamheden zijn al grotendeels door parochievrijwilligers uitgevoerd. Het sluitstuk is het grondig herbeschilderen van de beelden van Maria en Bernadette. Die klus heeft Jan Verhoeven op zich genomen.

De beelden hebben in de afgelopen decennia veel geleden en de verf is grotendeels afgebladderd. Voorwaar een hele klus om deze op te kunnen én te willen knappen. Via, via kwam de naam van Jan Verhoeven ons ter ore. Hij werd gevraagd en was meteen enthousiast en wilde dat graag voor de gemeenschap doen. ‘Ik vind het een hele uitdaging’, zei Jan, ‘maar ik moet in huis eerst het opknappen en schilderen van de woonkamer afmaken’.

Jan is enkele weken geleden aan de slag gegaan. Alle restanten verf op de beelden zijn door hem zorgvuldig afgeschraapt en daarna werden ze geschuurd en gewassen. Daarna kwam de ‘harsfase’: alle gaten en gleuven werden met hars gedicht, waardoor de beelden als het ware weer ‘waterdicht’ werden en tegen vocht zijn opgewassen. Daarna goed gronden, schuren en afwassen. ‘Dat harsen en gronden zorgt er natuurlijk ook voor dat de nieuwe verflagen, goed blijven hechten. Dat is heel belangrijk anders doe je alle werk voor niks’, licht Jan desgevraagd verder toe.

Punctueel

Jan, een hobbyist maar ook vakman, is nu bij de schilderfase aangeland. ‘Er gaan wel zeven lagen verf op en dan moet de kleur ook nog goed zijn. Ja, dat moet voor mij allemaal precies kloppen anders gaat het opnieuw!’ Hij werkt nauwgezet, punctueel en geen millimeter wordt overgeslagen. Een handige, kleine halogeenschijnwerper komt er zo nu en dan aan te pas. ‘Jammer dat de extra stevige verf zo duur is en je hebt er veel potten van nodig. Maar ja, het is niet anders en dan heb je ook wat.’

De accenten worden de finishing touch. Volgens Jan zijn straks na meer dan 50 uren werk de beelden op tijd én goed klaar. Dan is ook het kerkje op de rots meegenomen. ‘Maar dat moet nog wel even goed worden schoongemaakt. Helaas gaat dat met mijn lichamelijke gesteldheid niet meer zo goed.’ ‘Laat ik voor zorgen’, zei ik, ‘de hand erop’.

Intussen is de aanplant van de Mariagrot en een toegangspad gereed, de omgeving is opgeschoond en opnieuw aangekleed, een woeste haag vervangen door een nieuwe en er zijn banken en verlichting geplaatst. Als pronkstuk worden dan binnenkort de beelden van Maria en Bernadette onder een geschilderde ‘kerk’ geplaatst en kan de heropening van de Kloostertuin met compleet vernieuwde Mariagrot op zaterdag 14 mei plaatsvinden. Met natuurlijk ook in de buurt de trotse vrijwilligers en… Jan Verhoeven. 

Meer berichten