Logo demeierijboxtel.nl
<p pstyle="PlatteTxt">Zaai en plant deze weken eens op andere plekken dan je eigen tuin. Guerilla Gardening noemen ze dat. Bron: www.52wekenduurzaam.nl</p>

Zaai en plant deze weken eens op andere plekken dan je eigen tuin. Guerilla Gardening noemen ze dat. Bron: www.52wekenduurzaam.nl

(Foto: Eigen collectie)

Transitie Boxtel geeft tips: Bloemenbommetjes maken

Het is lente en de bloemetjes en bijtjes moeten een handje geholpen worden. Dat kun je doen als guerrilla gardener. Guerrilla gardeners tuinieren buiten de grenzen van hun eigen tuin. Het zijn buurtbewoners die zelf de schep ter hand nemen om de buurt op te fleuren en die bloemetjes en bijtjes een lekker plekje geven.

Het gaat er dus om dat je je buurt vergroent door te zaaien en te planten. Als echte guerrilla gardeners speur je eerst rond. Buiten de gebaande perken: waar zie je kale boomspiegels (de aarde onder een boom)? Plant deze boomspiegels in je buurt vol planten en zaadjes die wel een stootje kunnen hebben. En waar zie je braakliggende landjes? Kale randjes? Daar kun je planten en zaaien. 

Maak je eigen zaadbom – op internet staan filmpjes hoe je ze moet maken – en gooi die stiekem over een hek, in een saai graslandje of in een berm. Stop stokrooszaadjes tussen de tegels. Vergeet trouwens niet een schaal met water in je tuin te zetten: bijen houden ook van een slokje. 

Je kunt nog een stap verder gaan: creëer een daktuin, maak je tuin ecoproof of leg buurtplantsoenen aan.

Hoe pakken ze dat aan in de kinderboerderij in Boxtel? “Op zondag 15 mei worden de schapen weer geschoren en dan gaan we ook bloemenbommetjes maken,” vertelt beheerder Maria Jeurissen. “En uiteraard zijn we bezig met de bloementuin die naast de moestuin ligt. Daar zijn we vorig jaar mee begonnen. De insecten die op de bloemen afkomen, eten weer de luizen die in de moestuin zitten. En verder kun je bij ons aan de balie zaden ruilen.”

Heel belangrijk allemaal, want hoe meer divers groen en bloemen, hoe meer bijen, vlinders en andere insecten erop afkomen. Veel kleine tuintjes is zelfs beter dan één groot park, omdat de bijen daardoor verder kunnen vliegen en steeds even kunnen bijtanken. En hoe meer groen en hoe minder tegels, asfalt en beton, hoe beter de sponswerking van de bodem en hoe koeler het blijft in de hete zomers. Kortom: veel planten en zaaien, zodat er veel mini-natuurgebiedjes in de bebouwde kom ontstaan.

Tips

Behalve zaden ruilen, zoals bij de kinderboerderij, kun je ze ook bestellen bij de www.guerrillagardeners.nl of bij een andere biologische zaadleverancier, zoals Bolster of Cruydhoeck, als je gemengde bloemenzaadje wilt. Tot slot: kijk op de Bijenstichting, 

www.thepollinators.org en www.mooiwatplantendoen.nl/van-grauw-naar-groen.

Meer berichten