Logo demeierijboxtel.nl
Kiske is volop in training om drie keer de Mont Ventoux rennend te beklimmen. Foto: Crebas Fotografie
Kiske is volop in training om drie keer de Mont Ventoux rennend te beklimmen. Foto: Crebas Fotografie (Foto: Crebas Fotografie)

Kiske de Leest verlegt zijn grenzen

‘Dat doe ik echt nooit meer’, dacht hardloper Kiske de Leest uit Boxtel toen hij jaren geleden de Mont Ventoux hardlopend bedwong. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Inmiddels is de hardloper al geruime tijd in training om op vrijdag 24 september de gevreesde steile Franse berg niet één, maar zelfs drie keer op te rennen vanuit elke keer een ander naburig dorp. Naast het bereiken van de top is de doelstelling ook om geld op te halen voor het Ronald McDonald Kinderfonds.

Kiske de Leest is sportief. Dat is op zich geen nieuws, want die zijn er wel meer. Kiske stelt zichzelf echter graag voor een soms extreem sportieve uitdaging waarbij hij deze dan koppelt aan een goed doel. In het kader van Groot Verzet voor Kanker bedwong hij zo in 2014 al eens hardlopend de Mont Ventoux. “Dat was heel gaaf, maar ook ontzettend zwaar. Toen ik uiteindelijk boven op die berg kwam besloot ik dat echt nooit meer te doen”, vertelt genoemde. Toch begon het, zo meldt hij, op enig moment toch te kriebelen om zijn sportiviteit wederom te koppelen aan een goed doel.

RONALD MCDONALD

 De keuze daarvoor was niet zo moeilijk. “Ik ren voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Ik heb namelijk van dichtbij gezien hoe belangrijk het is om als gezin bij elkaar te kunnen zijn als je kind ernstig ziek is, toen zoiets verdrietigs goede vrienden van ons overkwam”, vertelt hij”, vertelt hij. Het Ronald McDonald Kinderfonds steunt ouders/verzorgers en broers en zusjes van ernstig zieke en gehandicapte kinderen met het beschikbaar stellen van Ronald McDonald Huizen op loofafstand van het ziekenhuis. Ook zijn er sfeervol ingerichte Huiskamers in ziekenhuizen waar tussen de behandelingen door even op adem kan worden gekomen. 

GEEN SUBSIDIE

Tot slot zijn er ook nog (aangepaste) vakantiehuizen voor zorg intensieve kinderen. Het Ronald McDonald Kinderfonds ontvangt geen subsidie en is volledig afhankelijk van sponsoren en giften en draait met hulp van duizenden vrijwilligers. De Mont Ventoux kan vanuit Bédoin, Sault en Malaucène beklommen worden. De kilometerslange route naar de top is vanuit elke plaats enorm stijl. Omdat het zo’n grote beproeving is, kunnen wielrenners die vanuit elke plaats op één dag de top bereiken daar zelfs een officiële oorkonde mee halen. Met dat ‘weetje’ in zijn hoofd besloot Kiske enkele maanden geleden om die prestatie nog een extra boost te geven door het hardlopend te gaan doen. De top van de Mont Ventoux één keer op een dag wandelend of fietsend bereiken is al een prestatie. Drie keer op een dag vanuit drie zijdes is eigenlijk onmenselijk. “Ik heb een sportieve prestatie in het hardlopen gezocht. Ik zou dit nooit zomaar doen om eens te kijken of ik het kan. Omdat ik het fantastisch vind wat het Ronald McDonald Kinderfonds doet en weet hoe ongelooflijk belangrijk het is om als gezin bij elkaar te kunnen zijn tijdens een verdrietige nare periode, ga ik deze uitzonderlijke uitdaging aan”, legt hij uit. 

TRAINEN

Om op vrijdag 24 september die top ook écht drie keer te gaan halen laat Kiske eigenlijk niks aan het toeval over. “Ik ben al maanden heel gericht aan het trainen”, meldt hij. Aan de hand van input van allerlei ervaringsdeskundigen op gebied van hardlopen en voeding, heeft Kiske een trainingsschema samengesteld. Deze liegt er niet om. Met uitzondering van zaterdag die, met waarschijnlijk grote letters, als rustdag staat genoteerd, is de hardloper alle dagen van de week in de weer met het opbouwen van zijn krachten en conditie. Het gebrek aan bergen in Nederland wordt gecompenseerd met een wekelijkse training bij 040fit Boxtel op een loopband die ingesteld wordt alsof je een berg oprent. Ook is er de personal training bij CrossFit Boxtel om algehele spierkracht te trainen, zwemt hij wekelijks, traint thuis met gewichten en uiteraard is er meerdere malen per week een duurloop oftewel langeafstandsloop.

STEUN

Kiske prijst zich gelukkig met steun van het thuisfront. Verder wordt hij bijgestaan door vrienden Ruud van der Meijden en Marc Lagarde. Zij gaan op 24 september met hem mee naar de top. “Ruud is ook in training. Hij fietst aan mijn zijde mee omhoog en is er om me eten en drinken aan te geven en te motiveren als ik het even niet meer zou zien zitten. Marc gaat met de auto omhoog. Hij rijdt elke keer een stukje vooruit en heeft alles bij wat nodig is. Hij brengt me ook elke keer naar beneden als ik boven ben.” 

INTENSIEF

Kiske heeft een baan en een gezin. Daarnaast is hij dus al tijden intensief in training en gelijktijdig doende om geld in te zamelen. Hoewel het er allemaal behoorlijk inhakt, vindt hij het superleuk. “Ik ben doorlopend mijn grenzen aan het verleggen en leer al doende ook veel over mezelf en mijn lichaam. De morele en financiële steun die ik van iedereen krijg is verder de brandstof waarop ik loop”, stelt hij om hardop te concluderen: “Maar het is dan ook niet zomaar tien kilometer of een rondje om de kerk.” 

DONEREN

Kiske steunen kan op diverse manieren. Zo zijn er onder andere vier (sponsor)pakketten en er is een club van 100. Daarnaast kan er ook een bijdrage overgemaakt worden. Elke euro is er één en Kiske is hij blij met elke bijdrage voor het goede doel. Wie doneert doet dat via zijn site www.mv123.nl rechtstreeks aan Ronald McDonald Kinderfonds.

Meer berichten