Samen tegen voedselverspilling. Er is van afdankertjes ook iets lekkers te maken. (Foto: 52wekenduurzaam.nl).
Samen tegen voedselverspilling. Er is van afdankertjes ook iets lekkers te maken. (Foto: 52wekenduurzaam.nl). Foto: 52wekenduurzaam.nl

Transitie Boxtel geeft leuke tips voor een duurzame(re) leefstijl

Algemeen

In Nederland wordt jaarlijks twee miljard kilo voedsel verspild. Dat staat gelijk aan een file vrachtwagens afgeladen met voedsel, van Utrecht tot Barcelona. Niet goed voor het milieu en je portemonnee. De consument is de grootste verspiller met 34,3 kilo voedsel per persoon per jaar en dat kost 120 euro per jaar. En elke kilo voedselverspilling veroorzaakt 3 kilo CO2-uitstoot. Tijd om daar iets aan te doen.

Hoe pakt de Boxtelse meesterkok Jan van de Ven het aan? “Ik maak een planning. En vlak voordat dat we een of meer partijen hebben, doen we de inkoop. Omdat we weten wat een gemiddelde persoon eet, kunnen we heel exact inkopen. Het mes snijdt aan twee kanten: je selecteert je producten beter en je koopt nooit te veel in. Ik heb dan ook niets in de vriezer.”

Concreet aan de gang

Controleer je voorraad voordat je boodschappen doet. Zet de spullen vooraan die het eerst op moeten. Maak een planning en een boodschappenlijstje. En kook op maat, zodat je nooit te veel maakt, zoals meesterkok Jan van de Ven ook doet. 

Bewaar het eten op de goede plek. Op 52wekenduurzaam.nl staat een lijst met producten; hoe je die het best kunt bewaren. En via deze site kun je de ja-neesticker voor op de koelkast bestellen. En zet die trouwens op 4 graden: de beste temperatuur om spullen te bewaren. Bacteriën groeien dan nauwelijks.

Let op de houdbaarheid. Gebruik je zintuigen – kijk, ruik en proef – bij de Tenminste Houdbaar Tot-datum. Als deze THT-datum verstreken is, dan is het product vaak nog prima. Eet of vries in vóór of op de Te Gebruiken Tot-datum. En wees tot slot creatief met restjes. Daar kun je heerlijke gerechten mee maken. 

Dumpster diven

Installeer de app Too Good To Go (of NoFoodWasted) en bekijk daarmee waar je – bij welke winkels in jouw buurt – voedsel kunt redden van de vuilcontainer. Scheelt je veel geld en de kwaliteit is gegarandeerd.

Ga dumpster diven, ofwel neem een duik in de vuilnisbak. Groentezaken hebben vaste dagen dat ze hun groenten en fruit klaarzetten voor de vuilnis, en daar zitten nog veel goede producten bij. Daar kun je gewoon naar vragen. Lekker om shakes van te maken of pastasauzen die je daarna invriest. 

Heb je toch (gekookt) eten over? Deel het via bijvoorbeeld Thuisgekookt of de solidariteitskoelkast bij een weggeefwinkel. En steun het eten van verspild voedsel, bijvoorbeeld via Kromkommer. 

Bron: 52wekenduurzaam.nl

!
Afbeelding
Transitie Boxtel geeft tips: van koud douchen krijg je een kick 17 jul, 09:00
Afbeelding
Beleef Boxtel tijdens zomeravondrondleidingen met gids 16 jul, 09:00
Afbeelding
Blaasmuziek in bruisend centrum 15 jul, 09:00
Afbeelding
Fanfare Sint-Willibrordus sluit seizoen af met concert 14 jul, 09:00
Afbeelding
Twan Tiebosch: ‘Buiten maken we het verschil’ 13 jul, 09:00
Afbeelding
Fijneman naar Boxtel voor MGD 12 jul, 09:00
Afbeelding
Boxtel loopt weer uit voor de Bazaar 11 jul, 17:00
Afbeelding
Concerten Onbeperkt On Stage wederom daverend succes 11 jul, 16:23