Logo demeierijboxtel.nl
<p>Sanne en Bart van Gils werken hard aan het opknappen van de eeuwenoude schuur op Onrooi in Boxtel. Zij zijn een van de vijf genomineerden voor de monumentenprijs 2021. (Foto: Wendy van Lijssel).</p>

Sanne en Bart van Gils werken hard aan het opknappen van de eeuwenoude schuur op Onrooi in Boxtel. Zij zijn een van de vijf genomineerden voor de monumentenprijs 2021. (Foto: Wendy van Lijssel).

(Foto: )

Kijkje in keuken van Boxtelse monumenten tijdens open dag

Na een coronajaar waarin alle monumenten zoveel mogelijk gesloten bleven, gaan nu de deuren weer open. Dit jaar is het thema ‘Mijn monument is jouw monument’. Daarom tonen de bewoners van vijf panden in de gemeente Boxtel vol trots hoe ze wonen en waarom ze een heel pand of een klein onderdeel ervan gerestaureerd hebben. 

En er is reden voor die trots: ze zijn genomineerd voor de ‘Monumentenprijs Boxtel 2021’. De Monumentencommissie selecteerde uit vele tientallen plannen van de afgelopen twee jaar een vijftal restauratieplannen die er eruit sprongen. Ze zijn voorbeeldig in hun opzet, hun uitwerking of hun vernieuwend denken. Op zaterdag 11 september kan men zelf zien en horen hoe dat gegaan is. Die middag wordt ook de winnaar bekend gemaakt door wethouder Desiree van Abeelen.

Wie wil weten hoe het staat met de herbestemming van de Heilig-Hartkerk kan een lezing bijwonen in MuBo waarna je met een wandeling rond de kerk en het vroegere Ursulaklooster helemaal bijgepraat bent.

Een overzicht van de activiteiten op zaterdag 11 september:

13.30: Vier van de vijf genomineerde panden voor de ‘Monumentenprijs Boxtel 2021’ openen hun deuren voor bezoekers. De eigenaren en de monumentencommissie geven uitleg. De te bezichtigen locaties zijn: Herberg Den Eijngel, Lennisheuvel 93, Lennisheuvel; boerderij De Halfgalg, Onrooij 13, Boxtel; restaurant De Koetsier, Eindhovenseweg 41, Boxtel en woonhuis Heesterbos 2, Liempde. Het woonhuis in Esch is zaterdag alleen van buiten te bekijken.

13.00: Bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de Monumentenprijs Boxtel 2021 op de locatie van de winnaar.

13.30, 14.30 en 15.30 uur: Lezing ‘Van Heilig Hartkerk naar Sacre Coeur, herbestemming van religieus erfgoed in de praktijk’ door Harrie van Helmond, lid van de Boxtelse monumentencommissie, in MuBo. Aansluitend is er een rondwandeling met de dorpsgidsen van Beleef Boxtel.

Groot Duijfhuis

Ook het Groot Duijfhuis in Liempde opent tijdens het monumentenweekend de deuren. Het pand wordt beheerd door Brabants Landschap en zij geeft bezoekers dit keer de zeldzame kans om de ‘herenkamer’ te bezichtigen op zondag 12 september tussen 10.00 en 16.00 uur. 

De beheerder en vrijwilligers van Brabants Landschap zijn aanwezig voor een korte wandeling bij het Groot Duijfhuis. Leden van Erfgoedvereniging Kèk Liemt komen een toelichting geven op de historie van deze bijzondere plek. Het infopunt in de stal is ook geopend. Daar is een expositie over de natuur van het Dommeldal.

Meer berichten