Logo demeierijboxtel.nl
<p>Filiaalmanager Oskar Martens van Jumbo Oosterhof (links) en Henk van Beers van Heemkunde Boxtel (midden) geven het eerste exemplaar aan wethouder Hans Heesen van de gemeente Boxtel. (Foto: Ad van de Wetering).</p>

Filiaalmanager Oskar Martens van Jumbo Oosterhof (links) en Henk van Beers van Heemkunde Boxtel (midden) geven het eerste exemplaar aan wethouder Hans Heesen van de gemeente Boxtel. (Foto: Ad van de Wetering).

(Foto: Ad van de Wetering)

Levendig boek terug in de tijd

Heemkunde Boxtel lanceerde vorig jaar in samenwerking met de plaatselijke Jumbo supermarkt aan de Oosterhof een verzamelalbum met historische fotostickers. Het was een dusdanig succes dat er dit jaar een vervolg op komt met een stukje geschiedkundige informatie, allemaal nieuwe plaatjes en veelal andere onderwerpen. Vanaf woensdag 8 september tot dinsdag 2 november krijgen klanten bij elke 10 euro aan boodschappen en wisselende actie artikelen een zakje met vier stickers en kan het verzamelen beginnen.

BOXTEL – Heemkunde Boxtel is een actieve en grote vereniging die zich op allerlei manieren bezig houdt met de dorpsgeschiedenis van Boxtel in al zijn facetten in breedste zin. De vereniging telt ruim 200 leden. Er zijn steunende leden. Er is echter ook een behoorlijke groep leden actief in een van de werkgroepen of op andere wijze. Er is een grote collectie bidprentjes- en een enorme en goed gedocumenteerde en zeer uitgebreide fotobank en er worden jaarlijks lezingen en excursies gehouden voor leden en belangstellenden. Er wordt in eigen beheer een nieuwsbrief gemaakt en er worden boeken geschreven over allerhande Boxtelse zaken.  Samengevat zijn er heel veel leden op diverse fronten actief. “Met alles wat we doen zetten we Boxtel in the picture. We richten ons op de geschiedenis en trekken die door naar het heden”, vertellen voorzitter Henk van Beers en secretaris Christ van Eekelen opgewekt. 

LAAGDREMPELIG

De Heemkamer van Heemkunde Boxtel is inpandig bij de plaatselijke bibliotheek. Elke vrijdagochtend zijn leden, maar ook niet leden daar tussen 10.00 uur en 13.00 uur van harte welkom. “Er komen mensen langs die op zoek zijn naar informatie of om spullen af te geven of onderwerpen aan te dragen of gewoon omdat het leuk is want het is altijd heel gezellig”, aldus Henk en Christ. Alle boeken van de Boekenbank (www.boekenbankboxtel.nl) zijn hier in te zien en sommige zijn te koop. Om lid te worden van Heemkunde Boxtel mág je maar hoef je niet actief zijn. Voor slechts 20 euro per jaar ontvang je de nieuwsbrief en is er soms korting bij de uitgifte van een door de Heemkunde gemaakt boek en in een enkel geval ontvang je die zelfs gratis. “We zijn een hele laagdrempelige vereniging die er echt wil zijn voor alle leden. We houden niet alles intern, maar werken nauw samen met bijvoorbeeld de bibliotheek en het MuBo die net als wij, de cultuur van Boxtel levend willen houden.” En nu is er wederom de samenwerking met de plaatselijke Jumbo.

VERZAMELALBUM

Verleden jaar werd een eerste verzamelalbum met historische fotostickers uitgebracht. Een boek verdeeld in allerlei onderwerpen met een kort verhaaltje en bijpassende plaatjes die gespaard konden worden bij het boodschappen doen. Hoewel de Jumbo eerder stickerverzamelalbums uitgaf en zij daar dus ervaring in hebben overtrof het boek uiteindelijk alle verwachtingen. “Mensen stonden er niet gelijk de eerste week voor in de rij, maar al snel wel”, blikt Jumbo filiaalmanager Oskar Martens terug. Hij vervolgt: “Dat boek ging echt een eigen leven leiden. Het was een soort rage. Iedereen had het erover. Er waren zelfs mensen die stickers spaarden voor meerdere albums. Binnen en buiten onze winkel ontstonden complete ruilhandels.”

STICKERS

Oskar lacht: “Soortgelijke stickeracties waren eigenlijk altijd gericht op kinderen. Die stonden dan buiten klanten op te wachten met de vraag of zij stickers hadden voor hen. Nu zagen we dat gebeuren met volwassenen.” Het boek zorgde ook voor mooie gesprekken tussen mensen die aan de hand van de foto’s met elkaar herinneringen ophaalden. Uiteindelijk werd er door de Jumbo een ruildag georganiseerd. “Het was een overdonderend succes waarbij we nog net geen dranghekken hoefden te zetten, maar uiteindelijk wel op last van de politie hebben moeten stoppen. Het werd binnen en buiten het centrum veel te druk”, blikt Oskar terug. Hij voegt toe: “Mensen waren echter zo enthousiast over het album dat zij bij de Heemkunde die ter plekke was allerlei onderwerpen aandroegen die zij ook graag hadden teruggezien. Zo ontstond toen al voorzichtig het plan om er wellicht een vervolg aan te geven.”

NIEUW

Het eerste maar zo wordt gehoopt ook het afgelopen zaterdag uitgebrachte verzamelalbum was win win voor zowel Jumbo als Heemkunde Boxtel. Voor eerstgenoemde rinkelde de kassa en laatstgenoemde kreeg nieuwe leden. Oskar is ook heel blij met het 2e verzamelalbum. “Heemkunde Boxtel heeft er weer heel veel werk van gemaakt. Er zijn slechts een paar onderwerpen hetzelfde, maar de tekst als ook de bijpassende stickers zijn allemaal nieuw”, weet hij. De boeken liggen klaar in de winkel bij de informatiebalie en de kassa. 

START 

Vanaf woensdag 8 september tot en met dinsdag 2 november krijgen klanten bij elke 10 euro aan boodschappen en wekelijks vier actie artikelen een zakje met vier plaatjes die horen bij de vele onderwerpen. Carnaval, burgemeesters, verdwenen gebouwen, maar ook de Tweede Wereldoorlog, natuur in Boxtel, wegen en paden, Breukelen, winkeltjes en het rijke Roomse leven. Het is een greep uit wat het boek laat zien. Wethouder Hans Heesen had afgelopen zaterdag de eer om het eerste boek uitgereikt te krijgen.

Meer berichten