Logo demeierijboxtel.nl
<p>De acht &#39;lefgozers&#39; die onlangs hun twee diploma&#39;s hebben behaald. Rechts is de Boxtelse Berdine van de Laak. (Foto: Mirjam Laming).</p>

De acht 'lefgozers' die onlangs hun twee diploma's hebben behaald. Rechts is de Boxtelse Berdine van de Laak. (Foto: Mirjam Laming).

(Foto: Mirjam Laming)

Eerste ‘Lefgozers’ behalen diploma’s

Afgelopen week hebben acht ‘lefgozers’ werkzaam binnen Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) hun diploma’s in ontvangst mogen nemen. Inderdaad, meervoud. Want deze groep zij-instromers behaalde in anderhalf jaar tijd zowel het diploma Verzorgende-IG (individuele gezondheidszorg) als het diploma Maatschappelijke zorg. Een bijzondere prestatie.

Bij de start van het traject hadden de zij-instromers geen enkele zorgervaring en diverse achtergronden. Zo had bijvoorbeeld de een baan in de horeca en de ander in de vervoerssector. Wat ze deelden was hun zoektocht naar werk waarin ze daadwerkelijk iets voor een ander konden betekenen. Die mogelijkheid vonden zij bij het Lefgozer-traject, waarbij verschillende zorginstellingen in de regio zijn aangesloten. De eerste lichting Lefgozers binnen ZGEM is nu afgestudeerd. 

Dankbaarheid 

Berdine van de Laak is een van de afgestudeerden: ,,Ik ben zo blij dat ik dit traject heb gevolgd. Hiervoor werkte ik als medewerker Jeugd bij de gemeente Boxtel. Dat was ook een leuke baan, maar ik miste het gevoel om daadwerkelijk iets te betekenen voor een ander. Wat mij enorm aanspreekt in de zorg is de dankbaarheid van de mensen voor wie ik zorg. Soms kan een kleinigheid iemands dag al helemaal maken. Daar kan ik echt van genieten. Ik merk dat we zowel met het team als individueel echt het verschil kunnen maken.” 

Direct aan de slag 

Mirjam Laming, adviseur Opleiden en ontwikkelen bij ZGEM, vertelt: ,,De zij-instromers hebben een combi-opleiding gevolgd waardoor zij twee opleidingen binnen anderhalf jaar hebben afgerond. En dat midden in een coronapandemie. Gedurende de opleiding hebben zij of op een psychogeriatrische afdeling (dementie) of op een somatische (verpleeg)afdeling gewerkt. Zo konden zij direct een bijdrage leveren aan de verzorging en het welzijn van onze cliënten.” 

Mirjam: ,,Zorgen voor ouderen is een mooi, dankbaar beroep dat volop in ontwikkeling is. Als mensen geïnteresseerd zijn, mogen ze altijd contact met ons opnemen of een dag meelopen.” 

Berdine sluit af: ,,Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze om in de zorg te gaan werken. De andere deelnemers ook niet trouwens. We hebben samen een intensief traject gevolgd en we zouden het iedereen aanraden.”

Over het lefgozer-traject lees je meer op www.lefgozer.nu

Meer berichten