Logo demeierijboxtel.nl
Mieke en Tom zijn al jaren fervent imkers en nodigen iedereen van harte uit in 't Raathuis. foto Wendy van Lijssel
Mieke en Tom zijn al jaren fervent imkers en nodigen iedereen van harte uit in 't Raathuis. foto Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Op zaterdag zoete inval in ’t Raathuis

Mooi gelegen in sport- en wandelpark Molenwijk in Boxtel, nabij ’t Essche Heike ligt ’t Raathuis. Het clubgebouw van de leden van bijenhouders vereniging Sint Ambrosius Boxtel. Een club die het hele jaar door actief is. Zo zwaaien onder andere elke zaterdag van 09.30 uur tot 12.00 uur de deuren gastvrij open voor leden, maar ook belangstellende en mensen die een lekker potje honing willen kopen of op zoek zijn naar informatie, vragen of advies of de stap willen zetten om zelf te gaan imkeren.

BOXTEL - Bijenhouders vereniging Sint Ambrosius in Boxtel werd in 1766 opgericht en is daarmee In Nederland de oudste vereniging in zijn soort. “Die gegevens zijn in een historisch naslagwerk gevonden. Onze vereniging stamt voort uit een naar patroonheilige Sint Ambrosius vernoemd bijenhouders gilden. Later werd dat omgezet in een sociëteit en omstreeks 1900 werd het een vereniging”, vertelt voorzitter Tom van Heeswijk. Hij vormt samen met Mieke Jonkergouw en Fons van Asten het 3-koppige bestuur. Zij geven sturing aan bijna 50 leden. Doelstelling is het bevorderen en in stand houden van bijen. Het bijzondere van Sint Ambrosius is dat ook mensen die thuis geen ruimte hebben voor een of meerdere bijenkast(en) toch aan de slag kunnen door aansluiting bij de club. Bij ‘t Raathuis is namelijk ruimte voor tientallen kasten. “Momenteel zijn er 20 grote volken en circa tien ‘vegers’”, vertellen Tom en Mieke. Indien een bijenvolk te groot wordt, gaan zij zwermen. Een veger is een door de imker gemaakte kunstzwerm met bijen en/of broed van het grote volk. ‘t Raathuis heeft een belangrijke rol. “Het is een verbindende factor. Het hele jaar door is het hier op zaterdag de zoete inval. Voor leden om even bij te kletsen, maar ook voor het vragen van advies of hulp van collega imkers. We plegen onderhoud aan het gebouw, houden de tuin eromheen bij en verkopen honing aan liefhebbers”, aldus Tom en Mieke. In ‘t Raathuis wordt ook natuureducatie gegeven aan basis- en middelbare scholen en andere belangstellenden. Er liggen (zelfs kleine) imkerpakken klaar en andere demonstratiespullen. Het imkerseizoen loopt ongeveer van februari tot begin september. Ook in de winter wordt in ‘t Raathuis bij elkaar gekomen. “We doen aan korfvlechten en maken bijenhotels. Die worden verkocht tijdens de bijen- en plantenmarkt die we jaarlijks op de derde zondag van april houden bij ‘t Raathuis.” Tot slot worden beginnende imkers door leden bijgestaan in het uitoefenen van hun hobby. Een zeer fascinerende zo stellen Tom en Mieke want: “Geen jaar is hetzelfde. Wij lezen van alles over bijen en hun gedrag. Een bij doet aansluitend iets anders dan we verwachten. Bijen zijn verder belangrijk voor de voedselvoorziening en de natuur”, om te concluderen. “Daar moeten we goed voor zorgen.” Voor informatie of voorlichting www.bijeninboxtel.nl

Meer berichten