Logo demeierijboxtel.nl
Frans Daniëls is al vanaf dag één actief als voorzitter en chauffeur van Buurtbusvereniging Boxel. Foto Wendy van Lijssel
Frans Daniëls is al vanaf dag één actief als voorzitter en chauffeur van Buurtbusvereniging Boxel. Foto Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Buurtbus zoekt vrijwillige chauffeurs

Buurtbusvereniging Boxtel is naarstig op zoek naar dames en heren die als vrijwillig chauffeur wekelijks een enkele uren durende dagdienst voor rekening willen nemen op de lijn Sint-Michielsgestel, Gemonde, Boxtel, Lennisheuvel, Spoordonk en Oirschot. Meer dan een rijbewijs en het leuk vinden om met mensen om te gaan is niet nodig.

BOXTEL - Eind jaren ‘70 werd in Nederland de buurtbus geïntroduceerd. Een vorm van openbaar vervoer waarmee kleinere kernen en dunbevolkte gebieden of wijken volgens een vaste route en lijndienst met elkaar verbonden worden via een uurs- of twee- uursdienst. Het zorgt ervoor dat mensen op een veilige en prettige manier zonder afhankelijk te zijn van een ander toch de wat grotere plaatsen kunnen bereiken. Om de kosten laag te houden wordt de bus gereden door vrijwilligers. 17 Jaar geleden werd Buurtbusvereniging Boxtel door Frans Daniëls opgezet. “Destijds was er een anderhalf uursdienst tussen Sint-Michielsgestel en Oirschot. De provincie Brabant vond dat het uursdiensten moesten worden. Dat kon alleen door de route in te korten of twee bussen te laten rijden. Ik hoorde destijds dat er een uitbreiding gezocht werd voor Boxtel en ben daarmee aan de slag gegaan. Ik was 21 jaar brandweercommandant geweest in Boxtel en wilde graag iets betekenen voor een ander”, blikt hij terug. Frans is al vanaf dag één voorzitter van het 4-koppige bestuur en chauffeur. De planning die hij ook altijd voor rekening nam is hij inmiddels aan het overdragen. Hij is trots op ‘zijn’ club. “Het is een hechte groep die elkaar allemaal kennen omdat we jaarlijks activiteiten organiseren met partner zoals een fietstocht, een uitstapje of een etentje met kerst. Er zijn zelfs chauffeurs, die al vanaf dag één achter het stuur kruipen. Zij nemen wekelijks één en soms meerdere diensten voor rekening”, vertelt hij. Buurtbusvereniging Boxtel rijdt van maandag t/m vrijdag dagelijks drie diensten. Een vroege van 7.07 uur tot 11.07, gevolgd door een van 11.07 uur tot 15.07 uur en tot slot van 15.07 tot 18.07 uur. De laatste chauffeur zorgt dat de tank vol is voor de volgende ochtend. Om te zorgen dat alles in deze letterlijk op wieltjes loopt zijn er 25 chauffeurs nodig. Door omstandigheden zijn er een aantal noodgedwongen gestopt. Daarom wordt gezocht naar nieuwe vrijwilligers. Mensen die in het bezit zijn een rijbewijs en het leuk vinden om door de omgeving te toeren, met mensen om te gaan en wekelijks bereid zijn een dienst te draaien. Niemand wordt zomaar in het diepe gegooid. “Na een gesprek mag je een keer mee rijden en aansluitend zelf achter het stuur. Er is een pinautomaat en een ov-checker waar we je mee leren werken”, aldus Frans. Dan enthousiast: “De bus is nu coronaproof ingericht. Het is een schitterend voertuig wat écht fijn rijdt.” Iets wat een nieuwe chauffeur zelf kan ervaren. Voor aanmelding of informatie 06-29201004.

Meer berichten