Logo demeierijboxtel.nl
LIempde oftewel Ville de Tap stroomde 25 jaar geleden vol tijdens een doortocht van de Tour de  France. Foto Gerard Schalkx
LIempde oftewel Ville de Tap stroomde 25 jaar geleden vol tijdens een doortocht van de Tour de France. Foto Gerard Schalkx (Foto: Gerard Schalkx)

Wielervertier in Liempdse Ville de Tap

Op woensdag 30 juni is het exact 25 jaar geleden dat de Tour de France door Liempde kwam. De hechte gemeenschap greep het wielerspektakel destijds aan voor een weekend vol vertier in Ville de Tap zoals het dorp toen genoemd werd. Met medewerking van dorpsfotograaf Gerard Schalkx en inwoners die met kiekjes uit de privécollectie bijdragen organiseert erfgoedvereniging Kèk Liemt vanaf donderdag 1 t/m zondag 18 juli een fototentoonstelling in D’n Liempdsen Herd over alle activiteiten in dat memorabele weekend. Kosteloos te bezoeken gedurende openingstijden.

LIEMPDE -. Woensdag 30 juni is het 25 jaar geleden dat de Tour de France door Liempde kwam. Een moment wat door de dorpelingen aangegrepen werd om een flink feestje omheen te bouwen. Kèk Liemt organiseert daarom een speciale fototentoonstelling met alle activiteiten die destijds georganiseerd werden. Ville de Tap zoals het dorp zichzelf toen noemde zette zich hiermee op de net nieuw gevormde gemeentelijke kaart. Zo werd er een speciale Carte d’enfant (kinderkaart) uitgegeven. “Jeugd kon er hun naam en foto op kwijt en om hun nek hangen. De eerste werd hier op de basisschool uitgereikt door wielrenner Gerry van Gerwen”, vertellen Arnold van den Broek en Gerard Schalkx. Om iedereen te laten weten van de doorkomst kwam er een groot door Ger van Aalst ontworpen bord dat door beroepswielrenner Wim van Est samen met renner Pascal Hermes uit Liempde werd onthuld. Op vrijdagavond was het ‘Frans-z’n-avond’ in de sfeer van ‘spel zonder grenzen’. “Mensen uit het dorp met de naam Frans waren uitgenodigd om met een assistent deel te nemen aan de spelletjes. De rest van het dorp was gewoon welkom om mee te feesten”, aldus Gerard en Arnold. Met plezier wordt terug geblikt op Frans Adriaans verkleed als Napoleon. Hoewel tijdens de tourdag niemand meer op straat mocht staan, werd voor hem een oogje dichtgeknepen terwijl hij the wave deed met iedereen. Zaterdagavond stond in het teken van een kapellenfestival met onder andere damesorkest Beperkt Houdbaar, de Hofkapel en een orkest uit het Franse Villeneuve. Liempde had zichzelf graag terug gezien op nationale televisie maar: “Van alles wat er in Ville de Tap gebeurde is helemaal niets uitgezonden. Ze begonnen pas buiten Liempde met filmen”, lachen Gerard en Arnold. Op het Mairie Ville de Tap oftewel het voormalig) gemeentehuis was het intussen druk. “Die doortocht kostte Liempde 25.000 gulden. Dat bedrag was in no time bij elkaar”, claimen Arnold en Gerard. Een sneltekenaar en slager Piet Beerens die als de pedaleur columns over het hele gebeuren schreef in het Brabants Centrum en de gigantische drukte op zondag. Het is allemaal te zien bij de fototentoonstelling in d’n Liempdsen Herd. Geopend op di-do- en vrij van 12.00 uur tot 16.00 uur en op za en zo. Van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Meer berichten