Logo demeierijboxtel.nl
Stephanie is vol in training voor deelname aan halve triatlon de Iron Man 70.3 Foto Wendy van Lijssel
Stephanie is vol in training voor deelname aan halve triatlon de Iron Man 70.3 Foto Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Stephanie gaat voor Ironman 70.3

Ze is altijd op zoek naar een uitdaging want: “Anders word ik onrustig”, aldus Stephanie Smetsers uit Liempde. Daarbij haakt ze aan bij wat ze leuk vindt. Zowel privé als op werkterrein. Wie zoekt zal vinden. Zo kan het zomaar gebeuren dat de gymdocent inmiddels al weer jaren een eigen drogisterij annex cadeauwinkel runt aan het Raadhuisplein in Liempde en is ze al maanden vól in de beugels voor deelname aan de Ironman 70.3. ’s Werelds grootste triatlon duursportevenement.

LIEMPDE – Stephanie Smetsers is geboren en getogen in Liempde. Met veel plezier runt ze er Cadeau en Drogist Liempde. Een titel die exact weergeeft waar de schappen mee vol liggen. Dat ze aan het avontuur van een eigen onderneming begon was geen vooropgezet plan. “Nadat de plaatselijke drogist gesloten was opperde een plaatsgenoot dat het wellicht iets voor mij zou zijn. Ik wuifde het om te beginnen weg, maar bij nader uitzien leek het me toch wel leuk. Vervolgens heb ik een ondernemersplan geschreven en ben ik eraan begonnen. Eerst op een andere locatie. 2½ Jaar geleden ben ik verhuisd naar deze plek en dat bevalt me heel goed”, vertelt ze opgewekt.

Het klinkt uiteraard allemaal net wat simpeler dan het was. Stephanie moest er opnieuw voor naar school. “Ik heb mijn drogisterij papieren gehaald. Je moet bijvoorbeeld alles weten over (zelfzorg)medicatie zodat je een passend advies kunt geven. Om up tot date te blijven moet ik ook allerlei cursussen volgen.” Het zijn niet de enigste diploma’s die ze heeft want: “Ik heb de opleiding Sport & Bewegen in Tilburg gevolgd en succesvol afgerond. Eigenlijk ben ik gymdocent”.

SPORTEN

Laatstgenoemde is waar haar hart om te beginnen lag want Stephanie houdt van sporten. Al op 5-jarige leeftijd begon ze met hockey. Twee jaar later kwam daar tennis bij. Eerst beiden plaatselijk. Nadat haar vriendinnen in Liempde de oversteek maakten van hockey naar voetbal, stak Stephanie over naar Boxtel. Ik speelde daar destijds in Dames1 en kon het op enig moment niet meer combineren met tennis. Toen ben ik daarmee gestopt”, zet ze het op een rijtje. Ze speelt nog steeds hockey want: “Teamsport vind ik gezellig.”

Ondanks dat is ze toch al enige maanden fanatiek én in haar eentje in training voor deelname aan de Ironman 70.3 ’s Werelds grootste triatlon duursportevenement. Stephanie ‘tekent’ voor de halve triatlon waarbij ze achter elkaar 1,9 km gaat zwemmen, 90 kilometer fietsen en tot slot 21, 1 kilometer hardlopen. “Ik hou van een uitdaging en die zoek ik ook altijd”, motiveert ze en vervolgt: “Ik wilde dit al heel lang. Het kwam echter nooit uit. Deze coronatijd is echter een uitgelezen moment. Sociaal ligt het leven veelal stil dus heb ik voldoende tijd om te trainen.”

TRIATLON

Dat laatste is nodig ook. Een halve triatlon is geen kattenpis. Dat doe je niet zomaar even. Iets waar Stephanie zich van meet af aan bewust van was. Ze kocht niet alleen een geschikte fiets, maar zocht ook een coach die haar begeleidt. “Ik train zelf. Zij maakt mijn trainingsschema’s. Ik train met een hartslagmeter om mijn borst. Daarmee kan je exact zien hoe mijn lichaam reageert op alle inspanningen. Zowel hartslag, vermoeidheid als herstel wordt hiermee afgelezen. Om te beginnen heb ik een fiets- en hardlooptest gedaan. Beiden moest ik zo snel mogelijk doen. Vervolgens heeft zij een eerste schema gemaakt op wat zij zag op die hartslagmeter zag. Van daaruit ben ik begonnen”, legt ze uit.

TRAINING

Stephanie traint niet op gemaakte meters, maar op hartslag en minuten. Ze begon een paar maanden geleden voorzichtig met wekelijks een half uurtje lopen, fietsen en zwemmen. Inmiddels duurt een fietstraining al snel drie uur en een hardlooptraining twee uur. “Er zijn elke keer minuten bijgekomen. Zo bouw je langzaam een lange afstandsconditie op. Door dat langzaam te doen voorkom je blessures.

OPTATER

Ik train niet op kilometers. Ik heb ook intervaltrainingen, korte en langere tochten, waarbij ik mijn spieren een optater geef door enige tijd fullspeed te gaan en dan weer even het tempo te verlagen.” Om haar doel te bereiken is naast training ook goed, gezond eten en rust nemen belangrijk. Een pluspunt in deze is dat ze eerder al een opleiding voeding en diëtetiek volgde en ook daar wel het een ander vanaf weet. Stephanie traint drie weken intensief waarna een rustweek volgt waarin ze nog steeds 7 uur traint. Intussen is ze voorzichtig begonnen om enkele sporten achter elkaar te zetten. “Nu ben ik doende om eerst te fietsen en gelijk erna hard te lopen”, meldt ze losjes.

VERSLAVEND

Het is en het klinkt zwaar, maar zo ervaart ze het niet. Sterker nog. Zelf vindt ze het erg leuk en zelfs verslavend. Iets wat ze wel kan verklaren. “Je maakt doorlopend endorfine aan. Dat is een geluk hormoon. Dat werkt al zo bij wandelen. Daarom vinden veel mensen het fijn om dat te doen”, weet ze.

Dát ze die halve triatlon op 1 augustus in Maastricht met goed gevolg gaat afleggen is voor haar eigenlijk nu al een zekerheid. “Dit moet ik halen. Ik ga het echt nooit opgeven”, stelt ze resoluut om tevreden te constateren. “Ik voel dat niet zo, maar eigenlijk noemen ze me nu al een atleet.”

Wendy van Lijssel

Meer berichten