Logo demeierijboxtel.nl
<p>Stichting Brabants Centrum uit Boxtel lanceert vandaag de nieuwe app Ons BC.</p>

Stichting Brabants Centrum uit Boxtel lanceert vandaag de nieuwe app Ons BC.

(Foto: )

Brabants Centrum lanceert Ons BC

Versterken van lokale journalistiek, inspelen op sociale media én het verdienmodel voor uitgevers vernieuwen. De nieuwe app Ons BC speelt in op deze ontwikkelingen. Stichting Brabants Centrum uit Boxtel lanceert de unieke app vandaag, dinsdag 25 mei. Provincie Noord-Brabant verleende eerder al 22.500 euro subsidie voor de ontwikkeling van het platform.

Gebruikers lezen niet alleen alle artikelen van Brabants Centrum op Ons BC, maar kunnen daarop ook zelf hun bijdrage leveren. Zij mogen berichten posten en kunnen reageren op artikelen. Bovendien zit er een dorpsagenda in met een compleet overzicht van alle activiteiten in de omgeving. Daar kunnen gebruikers zelf ook nog items aan toevoegen.

LNC Today

Brabants Centrum is uitgever van de gelijknamige betaalde weekkrant en een gratis huis-aan-huisblad. Zij gaat als eerste mediaorganisatie aan de slag met de app. In haar verschijningsgebied Boxtel en omgeving heet de app Ons BC. Ook uitgevers buiten Boxtel kunnen het concept en het systeem gebruiken, daar vaart de app onder de LNC Today, ook wel de Lokale Nieuws Community.

De app is geïnspireerd op bestaande sociale media, maar dan met een eigen draai. De tweede en laatste testgroep bestaande uit 140 lezers is enthousiast. Brabants Centrum zag onder hen de gebruikerstijd ten opzichte van haar krant toenemen, met name bij twintigers en dertigers.

De provincie verleende de subsidie om lokale onderzoeksjournalistiek in Brabant te versterken. ,,Ook voor de redactie van ons betaalde weekblad Brabants Centrum is het bedrijven van onderzoeksjournalistiek een structurele uitdaging”, licht directeur Henk van der Zee van de uitgevende stichting toe. ,,Terwijl ook in Boxtel veel mensen wonen die ergens verstand van hebben. Die expertise kunnen zij eenvoudig en op grotere schaal via de app delen met onze redactie. In een dorp pak je wel eens vaker zaken samen op, waarom niet met journalistiek?”

Zelf aan de knoppen draaien

Van der Zee bedacht het concept voor de Lokale Nieuws Community samen met Brabants Centrum-redacteur Pål Jansen. ,,Mensen zijn gewend geraakt aan media waarop zij zelf aan de knoppen draaien en hun berichten plaatsen”, vertelt Jansen. ,,Pakt een redactie het een beetje slim aan, dan kan zij zorgen voor constructieve reacties en nuttige bijdragen.”

Standaard zit er een betaalmuur op de app. Ook buiten Boxtel hebben verschillende mediabedrijven interesse in het concept, stelt Van der Zee. ,,Sterker nog, in juli al begint een tweede uitgever in Venray met de app.”

Ons BC is te downloaden in de Google Playstore en App Store. Leden van Brabants Centrum kunnen zich gratis aanmelden. Niet-leden mogen de app voor één keer twee maanden gratis uitproberen, zonder dat zij ergens aan vast komen te zitten.

Meer berichten