Logo demeierijboxtel.nl
Samen met wethouder Wim van der Zanden (links) ondertekent directeur-bestuurder Rob Dekker een landelijke protestbrief tegen de verhuurdersheffing.
Samen met wethouder Wim van der Zanden (links) ondertekent directeur-bestuurder Rob Dekker een landelijke protestbrief tegen de verhuurdersheffing. Foto: Hans van Doorn (eigen collectie woonstg Joost

Joost en Boxtel zijn tegen verhuurdersheffing

Net als alle woningcorporaties in Nederland betaalt Woonstichting Joost elk jaar een verhuurderheffing over de waarde van hun sociale woningen. De heffing is in 2013 ingevoerd en heeft de Boxtelse corporatie het afgelopen jaar ruim 6,1 miljoen euro gekost. De gemeente Boxtel heeft nu samen met Joost een brief gestuurd naar de landelijke politiek om de heffing af te schaffen.

Geld dat via de verhuurderheffing naar de staatskas gaat, kan niet worden ingezet voor nieuwbouw en verduurzaming. En ook daarin hebben de corporaties een enorme opgave. Er is immers een groot woningtekort en veel huurwoningen moeten verduurzaamd worden. Ondertussen stijgen de lasten voor onder meer Joost harder dan de opbrengsten. De landelijke politiek moet volgens de partijen keuzes gaan maken.

PLANNEN

In de gemeente Boxtel liggen plannen klaar om 160 woningen te bouwen. En Joost werkt aan het duurzamer maken van bestaande woningen, tot 2025 jaarlijks 500 in het werkgebied. Bij renovaties verbeteren en verduurzamen zij woningen tegelijkertijd.

Al deze plannen staan volgens Joost echter onder druk. Via de verhuurderheffing gaat van de twaalf maanden huur van bewoners twee of zelfs drie maanden naar de belasting. Geld dat Joost in Boxtel goed kan gebruiken voor meer betaalbare en duurzame woningen en voor veiligere wijken.

ONDERTEKENEN

De verhuurderheffing heeft, ondanks dat deze ooit was bedoeld als tijdelijke crisismaatregel, volgens de betrokken partijen grote impact op de sociale huursector. Vorige week ondertekenden Rob Dekker, directeur-bestuurder van Woonstichting Joost, mede namens Woonveste met woningen in Esch, samen met wethouder Wim van der Zanden van de gemeente Boxtel de brief met de duidelijke: ‘Laat woningcorporaties hun werk doen. Schaf de verhuurderheffing af.’

Meer berichten