Logo demeierijboxtel.nl
<p>Het eerste elftal van ODC in 1970. (Foto: eigen collectie).</p>

Het eerste elftal van ODC in 1970. (Foto: eigen collectie).

(Foto: )

Kampioen na wisselvallige seizoenen

Boxtelaar Jan van den Aker is al meer dan zeventig jaar trouw supporter van voetbalvereniging ODC. Hij houdt alle statistieken van het eerste elftal bij en tekende menig historisch verhaal op. Deze week schrijft hij over het kampioenschap dat de tricolores in 1970 mochten behalen.

In de jaren 1965- 1969 speelde ODC nogal wispelturig en was meer onderaan te vinden dan bovenaan. In het seizoen 1967- 1968 kreeg het eerste elftal maar liefst 48 tegentreffers om de oren in 22 wedstrijden, hetgeen nooit eerder was voorgekomen. De wedstrijden tegen de clubs Zwaluw FC, Avanti’31, Margriet en O.S.S. waren vaak spannende en harde confrontaties.

Toen brak het seizoen 1969- 1970 aan. Voor het eerst na jaren stonden ODC en RKSV Boxtel (Boc) weer in dezelfde klasse. Dit bracht de echte spannende derby’s terug.

De speelwijze van de tricolores was inmiddels veranderd, van stopperspilsysteem naar een 4-2-4 opstelling. ODC had een goed uitgebalanceerd team, met een zeer gevaarlijke voorhoede.

Kampioen

Tot de vijftiende wedstrijd stonden O.S.S. en Avanti bovenaan, daarna nam ODC de kop van de ranglijst over om deze positie niet meer af te staan. Mede dankzij twee overwinningen op Boxtel, met 2-1 en 0-1, werd ODC op 10 mei 1970, door een 1-2 zege in Haarsteeg kampioen in de derde klasse. De doelpuntenmakers in deze kampioenswedstrijd waren Frans Hoffmans en Jo van Dijk.

Toen de scheidsrechter voor de laatste maal gefloten had, was het alleen nog afwachten wat de directe concurrenten Avanti en O.S.S. hadden gedaan. De supporters bleven op en rondom het veld aanwezig in afwachting van de uitslag.

Na vijf minuten werd bekendgemaakt dat O.S.S. had verloren, tot grote vreugde bij alles wat ODC was. Het kampioenschap was een feit. Meerdere mensen die al lang meeliepen in en rond het eerste elftal werden de emoties te machtig. Onder andere trainer Jaske Pennings, leider Bart Hoffmans, grensrechter Piet van de Loo en niet te vergeten Bart van Houtum, die zijn eerste kampioenschap als voorzitter beleefde, glommen van trots en blijdschap.

De spanning van de laatste wedstrijden was nu gebroken. Nadat spelers en bestuur van Haarsteeg de kampioenen hun gelukwensen hadden overgebracht, werd in het clubhuis van Haarsteeg een voorzichtig begin gemaakt met het kampioensfeest.

Zegetocht

Ondertussen maakte men zich in Boxtel op voor een luisterrijk onthaal. Op het moment dat spelers en bestuur in eigen dorp arriveerden, stond Boxtel’s Harmonie hen op te wachten. Het muziekkorps voerde de kampioenen in een ware zegetocht door de straten van Boxtel. De tocht leidde naar zaal Bellevue aan de Bosscheweg, die tot de nok toe was gevuld met supporters. Hier barstte het feest ter ere van de winnaars pas echt goed los.

Meer berichten