Logo demeierijboxtel.nl
<p>Onder de vlag van ContourdeTwern is Peter Van Baaren al jaren actief als buurtbemiddelaar. Foto Wendy van Lijssel</p>

Onder de vlag van ContourdeTwern is Peter Van Baaren al jaren actief als buurtbemiddelaar. Foto Wendy van Lijssel

(Foto: Wendy van Lijssel)

Liempdenaar Peter van Baaren haalt met buurtbemiddeling kou uit de lucht

Onder de vlag van ContourdeTwern is Peter van Baaren uit Liempde al circa 6½ jaar op vrijwillige basis actief als buurtbemiddelaar. Samen met een, net als hij getrainde vrijwillige collega, helpt hij buren en buurtgenoten gratis om, met een of meerdere gesprekken, problemen in kaart te brengen, op te lossen, de onderlinge communicatie te verbeteren en zodoende de kou uit de lucht te halen.

LIEMPDE - Geluids- of stankoverlast, gedoe over de erfscheiding, huisdieren of rommel rondom huis. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van zaken die kunnen zorgen voor (hoogoplopende) irritaties en een verstoord contact met de buren. In dat geval kan buurtbemiddeling helpen. Onder de vlag van ContourdeTwern zijn er in de gemeente Boxtel acht buurtbemiddelaars actief. Zij volgden allemaal een kortdurende opleiding en gaan altijd samen op pad na een melding door ofwel een buurman/vrouw die overlast ervaart of andere partijen zoals een woonstichting of welzijnsorganisatie. Peter van Baaren werd circa 6½ jaar geleden buurtbemiddelaar. De ervaring leert hem dat het in deze niet gaat over gelijk hebben of krijgen. “Soms wonen mensen al geruime tijd probleemloos naast elkaar. Dan gebeurt er iets relatiefs kleins en loopt het plots hoog op. Dan blijkt dat er dieper liggende problemen zijn. Wij proberen mensen met elkaar in gesprek te brengen en te de-escaleren”, vertelt hij en voegt nadrukkelijk toe: “Wij komen niet om het probleem op te lossen en we geven niemand gelijk. We zijn echt neutraal. We respecteren hoe mensen iets voelen en beleven maar vermijden de valkuil van aannames en vooroordelen. Elk verhaal heeft twee kanten.” Volgens Peter zijn de meeste mensen voor rede vatbaar maar kan het toch mis zijn gegaan als eerder zelf geprobeerd is om iets aan te kaarten. Het is in deze de toon die de muziek maakt. Soms komt iets er ongewild wat harder uit dan eigenlijk de bedoeling was en is de ander zich tot dat moment helemaal van geen kwaad bewust geweest. Dan is echter de toon gezet. Buurtbemiddeling kan het mogelijk alsnog oplossen. “Het heeft bijna altijd een positief effect. Zelfs als er geen gesprek is met beide partijen. “Na het 1e gesprek met de aangever, gaan we bij degene langs waarover geklaagd is. Soms heeft deze er echt geen zin in, maar is wel bekend waar het om gaat. Dat levert doorgaans dan toch iets op. Het zorgt bijna altijd voor bewustzijn en dat er meer rekening gehouden wordt met elkaar.” Soms is één gesprek genoeg om tot afspraken te komen. Soms zijn er meerdere nodig. Uiteraard wordt altijd vertrouwelijk omgegaan met gegevens en informatie. Peter haalt voldoening uit zijn inzet als buurtbemiddelaar. Tevreden: “Het is leuk om mensen te helpen en op deze manier iets te kunnen betekenen.” Voor informatie of aanmelding: buurtbemiddelingboxtel@contourdetwern.nl of 013 549 86 46.

Meer berichten