Logo demeierijboxtel.nl
<p class="Fotobijschrift" pstyle="Fotobijschrift">In oktober vorig jaar werd het eerste Tiny Forest in Boxtel geopend aan de Robert Schumanlaan. (Foto: Ad van de Wetering).</p>

In oktober vorig jaar werd het eerste Tiny Forest in Boxtel geopend aan de Robert Schumanlaan. (Foto: Ad van de Wetering).

(Foto: Ad van de Wetering)

Vergroening is goed voor alles en iedereen

De meeste Nederlanders wonen in een stadswijk of dorpskern. De natuur voelt vaak ver weg. Met vergroening bedoelen we: het stimuleren van de groei en aanleg van meer planten, bomen en letterlijk meer groen in de bebouwde omgeving.

Meer groen in tuin en buurt is belangrijk. Ten eerste heeft het een positief effect op je gezondheid. In een groene buurt ervaar je minder stress, het stimuleert tot bewegen en het is een plek waar je mensen kunt ontmoeten. Daarnaast is vergroening ook belangrijk voor het natuurlijk evenwicht tussen verschillende planten- en dierensoorten en wordt de biodiversiteit gestimuleerd. Ten slotte maakt aanleg van meer groen de extreme gevolgen van klimaatverandering milder. Tijdens een hete zomer brengt de schaduw van bomen flinke verkoeling en bij extreme regenbuien wordt het water geleidelijk afgevoerd via groene daken. Meer groen blijkt dus goed voor alles en iedereen.

Operatie Steenbreek

Te veel steen in onze tuinen zorgt voor problemen tijdens hoosbuien en aanhoudende droogte. Het beperkt ook het aantal nuttige dieren en organismen en draagt bij aan extra opwarming van buurt, dorpen en steden. Gemeente Boxtel en woonstichting Joost zijn actief met Operatie Steenbreek. Zij ondersteunen en stimuleren bewoners om stenen uit de tuin door planten te vervangen. Woonstichting Joost stimuleert daarnaast de aanleg van geveltuintjes. Kijk zelf eens goed rond in jouw tuin. Zijn al die tegels echt nodig? Hoe kun je jouw tuin eenvoudig en onderhoudsvriendelijk groen maken?

Kleine wildernis

De laatste jaren vervangt Boxtel regelmatig grote stukken gras om deze stukken in te zaaien met bloemen voor vlinders, bijen en andere insecten. Op andere percelen worden bloembollen gezet, die vroeg in het voorjaar bloeien. Ook is er al een Tiny Forest gerealiseerd aan de Robert Schumanlaan. Er komt nog een tweede. Een Tiny Forest is een kleine wildernis, een dichtbegroeid inheems bos in de gemeente, ter grootte van een tennisbaan. In deze kleine bosjes komen 934 soorten dieren en planten voor. De bosjes werken ook tegen hittestress, houden regenwater vast en slaan CO2 (koolstofdioxide) op. Dat blijkt uit een onderzoek dat Wageningen Universiteit heeft gedaan in elf van de 125 minibossen die er inmiddels in Nederland zijn. Het bos brengt mensen dichter bij de natuur en is een fijne plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren.

Daag je omgeving uit

Kies samen met collega’s, familie of vrienden van de sportclub een plek uit waar weinig groen is en veel tegels liggen. Bundel je krachten en ga samen een middag aan de slag om deze plek te vergroenen met planten, struiken en bloemen.

Meer informatie: www.transitieboxtel.nl of ttboxtel@gmail.com.

Meer berichten