Logo demeierijboxtel.nl
Ashley en Erwin proberen al drie jaar zwanger te worden. Foto Wendy van Lijssel
Ashley en Erwin proberen al drie jaar zwanger te worden. Foto Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Alles voor een klein wondertje

Ze doen alles voor een klein wondertje. En daarmee is niets teveel gezegd. Al drie jaar proberen Erwin Slot en Ashley van den Heuvel uit Boxtel zwanger te worden. Na 1 ½ jaar belandde het stel in de medische molen én in een emotionele roller coaster. Via Instagram ‘liefdevoorjouvanons’ nemen zij iedereen mee in een lang traject van allerlei behandelingen, voortdurende spanning, hoop en vele teleurstellingen. “We weten inmiddels dat we echt niet de enige zijn. Ons verhaal delen helpt ons, anderen en we hopen hiermee een taboe te doorbreken”, vertellen ze.

De meeste koppels met een kinderwens die uiteindelijk trachten deze uit te laten komen lopen daar niet mee te koop. De anticonceptie wordt in de prullenbak gemikt en doorgaans weet alleen het koppel of wellicht een hele goede vriend(in), dat er gewerkt wordt aan nageslacht. Zo was het om te beginnen ook bij Ashley en Erwin. Ook zij waren geruime tijd achter de schermen doende hun grote droom te verwezenlijken.

In maart 2018 besloot het stel te stoppen met anticonceptie en gehoor te geven aan hun grote kinderwens. Omdat een zwangerschap uitbleef volgde in september 2019 een bezoek aan de huisarts. Als eerste werd het zaad van Erwin getest. Nadat hier niets mis mee bleek, werd een THL-onderzoek gepland bij Ashley. “Dat is een kijkoperatie. Omdat ervoor al bleek dat mijn baarmoeder gekanteld was kon dat niet doorgaan. Er werd direct overgegaan op HSG. Daarbij spuiten ze een vloeistof in je eileiders om te kijken of de doorgang wel vrij is en naar eventuele afwijkingen aan de baarmoederholte”, legt Ashley uit. Ze verzucht: “Dat is echt het pijnlijkste wat ik tot op heden heb meegemaakt.”

IUI TRAJECT

Alles bleek goed. Er werd niets gevonden wat een zwangerschap in de weg staat. Besloten werd om het IUI-traject te volgen. Dat is een vruchtbaarheidsbehandeling in het lichaam met vooraf bewerkt sperma van de partner. In aanloop ernaar toe diende Ashley zichzelf enige tijd dagelijks te spuiten met hormonen. “In een normale cyclus ovuleerd er maandelijks één eiblaasje. Met IUI wordt getracht drie eiblaasjes te stimuleren. Vanaf dag 3 van de menstruatie tot 2 dagen voor de eisprong spuit je hormonen. Vervolgens wordt bij de eisprong het sperma in de baarmoeder ingebracht. Vervolgens is het afwachten of je zwanger wordt”, probeert het stel uit te leggen. De periode tot dat duidelijk is, is ontzettend spannend. Er volgden het maximale aantal van 6 IUI-behandelingen en evenzoveel grote teleurstellingen.

ICSI

Inmiddels is er een andere route middels het ICSI en ivf-traject. “Dat is een vruchtbaarheidsbehandeling buiten het lichaam. In beide gevallen worden eerder weggenomen eicellen buiten het lichaam bevrucht met sperma van de partner. Het verschil is dat bij ivf er meerdere zaadcellen bij de eicel worden gespoten waarna deze hun eigen weg zoeken. Bij ICSI wordt vooraf in het lab de op het oog beste zaadcel geselecteerd. Deze wordt met een naald in de eicel gebracht.In beide gevallen wordt een embryo buiten het lichaam gekweekt en na drie dagen in de baarmoeder geplaatst”, legt het stel uit. Omdat het zaad van Erwin toch iets minder van kwaliteit was dan eerder gedacht zijn zij bezig met ICSI. Het is de meest simpele uitleg. Het zelf toedienen van hormonen middels spuitjes om uiteindelijk zoveel mogelijk eiblaasjes te stimuleren, puncties, temperaturen, op aanvraag zorgen voor zaad, telefoontjes en afspraken met het ziekenhuis. Je zou er bijna een dagtaak aan hebben en een boek over kunnen schrijven. Een fysiek en zeker ook mentaal zwaar proces.

LIEFDEVOORJOUVANONS

Met instemming van Erwin besloot Ashley uiteindelijk hun verhaal openbaar te delen via Instagram liefdevoorjouvanons. Iets waar ze nog geen dag spijt van hebben. “Ik wilde eigenlijk wel van de daken schreeuwen wat er allemaal gebeurde en had er behoefte aan om het te delen. Vanaf het moment dat ik dat, ook namens Erwin, openbaar ben gaan doen, maakte het veel los. Het bleek al heel snel dat we absoluut niet de enige zijn. We krijgen er veel reacties op. Ons verhalen delen helpt ons en anderen.

TUSSEN HOOP EN VREES

We krijgen berichten en zelfs kaartjes van mensen die zich herkennen omdat ze in hetzelfde schuitje zitten en net als wij tussen hoop en vrees leven, maar ook die ons een hart onder de riem steken en met ons meeleven. We krijgen veel steun en dat geeft kracht om door te gaan met waar we mee doende zijn en onverminderd te blijven hopen dat onze grote wens uiteindelijk vervuld gaat worden en we zwanger raken en blijven”, aldus Ashley.

ZWANGER

Laatstgenoemde is geen lukrake opmerking. Ashley en Erwin wáren onlangs zwanger. Even leek de eerste poging van het ICSI-traject gelijk gelukt. De talloze zwangerschapstesten die het stel ook voor hun eigen bevestiging in die periode deed, bevestigen dat. Het geluk was echter van korte duur. Er volgde al heel snel een miskraam. Hoewel je zou denken dat daarmee de bodem onder hun voeten wegsloeg, staan Erwin en Ashley er echter toch positief in. “Het was de eerste ICSI-poging. Voor ons is hiermee bevestigt dat we wel degelijk zwanger kunnen worden”, aldus het stel om te besluiten: “We zijn inmiddels doende met een 2e poging. Het valt echt niet altijd mee, maar we houden er toch de moed in dat ook wij uiteindelijk samen een kindje gaan krijgen.”

Meer berichten