Logo demeierijboxtel.nl
<p>Het vrouwenteam van ODC dat in 1980 kampioen werd van de hoofdklasse A. Trainer was destijds Ren&eacute; Beijers. In 1970 had ODC voor het eerst een vrouwenelftal. (Foto: eigen collectie).</p>

Het vrouwenteam van ODC dat in 1980 kampioen werd van de hoofdklasse A. Trainer was destijds René Beijers. In 1970 had ODC voor het eerst een vrouwenelftal. (Foto: eigen collectie).

(Foto: Eigen collectie)

Vrouwenelftal aan de top bij ODC

Boxtelaar Jan van den Aker, inmiddels de tachtig ruimschoots gepasseerd, is al meer dan zeventig jaar een trouw ODC-supporter. Hij heeft allerlei statistieken en historische gegevens over de club verzameld. Deze week een verhaal over het vrouwenvoetbal.

Tegenwoordig is vrouwenvoetbal niet meer bij clubs weg te denken. Sterker nog: de Oranje Leeuwinnen doen het de laatste jaren beter dan, of minstens zo goed als de mannen.

Bij ODC deed vrouwenvoetbal zijn intrede in 1970. Toen speelde een aantal voetbalsters vriendschappelijke wedstrijden. Een jaar later startte de KNVB voor het eerst met een competitie voor vrouwen. Daaraan deed ODC enthousiast mee.

Kampioen

Dat eerste team stond onder leiding van trainer Martien Pennings. In de beginjaren was er tamelijk veel verloop. In het seizoen 1975/1976 kon de club met moeite elf speelsters op de been brengen, maar het tij keerde. In 1978 slaagde ODC er zelfs in kampioen te worden in de eerste klasse. In twintig wedstrijden behaalden de vrouwen 36 punten, hun doelsaldo was 46 voor, negen tegen. Jan van de Westelaken trainde het eerste vrouwenelftal van ODC destijds. Hij overleed in 1979 en werd opgevolgd door Freek Schouten, die op zijn beurt het stokje overdroeg aan René Beijers. Die sleepte met de Boxtelse voetbalsters de titel in de wacht in de Hoofdklasse A. De finale om het Brabants kampioenschap ging echter verloren, evenals de eindstrijd om de KNVB-beker.

Oranje

Een aantal speelsters van de Tricolores schopte het aanzienlijk verder dan Sportpark Molenwijk in Boxtel. Scouts van de KNVB hadden hun oog laten vallen op Henriëtte van den Biggelaar en Yvonne van de Laar. In eerste instantie voor selectiewedstrijden voor een Brabants elftal. Later maakte Van de Laar de overstap naar het Nederlands elftal, waarin ook Edith Raaymakers van ODC uitkwam. Middenveldster Marie de Beer bereikte eveneens Oranje. Marie-Jose van der Linden en Monique Schuurmans hebben in het Brabants Elftal gevoetbald. Aan talent dus geen gebrek.

Inmiddels, na 51 jaar, heeft het voetbal voor meisjes en vrouwen een geheel eigen positie verworven binnen ODC en binnen tal van andere voetbalverenigingen. Onder meisjes is voetbal de laatste jaren erg populair, zeker nu ze aan de speelsters van het nationale elftal zulke aansprekende voorbeelden hebben.

Meer berichten