Logo demeierijboxtel.nl
<p>VLNR: Nelly Claassen, Ria Knoops, Jo Knoops, Henk van der Burgt en Bep Knoops-Claassen. Op de voorgrond Albert Knoops. (Foto: eigen collectie).</p>

VLNR: Nelly Claassen, Ria Knoops, Jo Knoops, Henk van der Burgt en Bep Knoops-Claassen. Op de voorgrond Albert Knoops. (Foto: eigen collectie).

(Foto: Eigen collectie)

Gloednieuwe overdekte tribune ODC

Boxtelaar Jan van den Aker, de tachtig inmiddels ruimschoots gepasseerd, is een trouwe supporter en vrijwilliger van voetbalclub ODC. Hij dook in de historie van de vereniging, die teruggaat tot diep in de twintigste eeuw. Deze week een verhaal over de opening van de in 1950 gloednieuwe overdekte tribune.

Het was een groots gebeuren in Boxtel, de ingebruikname van de zittribune in sportpark Molenwijk. Brabants Centrum blikt terug op het festijn van zaterdag 12 augustus 1950 en kopt: Het Rood-Wit-Blauw in top, grootse plannen, groots verwezenlijkt.

Volgens de krant van toen beschikte ODC over een grasmat als een biljartlaken, grote massieve staantribunes en natuurlijk de overdekte tribune met ingebouwde kleedlokalen. Ook stond er een ‘riant clubgebouwtje’ in het lommerrijke Molenwijk.

Duizenden sportliefhebbers trokken naar het voetbalcomplex. Brabants Centrum schrijft: ,,Toen het publiek rond halfzes in groten getale het sportpark binnendromde en bezit nam van de plaatsen, kondigde vrolijke marsmuziek van de Gildenbonds in vol ornaat aan dat hét moment was aangebroken.”

Burgemeester

De heer Jo Knoops, nog maar kort voorzitter van de Boxtelse voetbalvereniging, sprak de menigte toe, gevolgd door burgemeester Van Helvoort, die zijn licht liet schijnen over alle inspanningen die vele vrijwilligers geleverd hadden en de vasthoudendheid van het bestuur in de besprekingen met de gemeente.

De Gildenbondsharmonie speelde het Wilhelmus en mevrouw Van Helvoort hees de vaderlandse driekleur in top: rood, wit en blauw, tevens de clubkleuren van ODC.

Bij een feestelijke opening van een overdekte tribune hoorde natuurlijk sport. De clubs BVV uit ‘s- Hertogenbosch en VVV uit Venlo waren uitgenodigd om een wedstrijd te spelen. BVV en VVV waren destijds clubs van naam.

Vooruit gegaan

ODC was er in pakweg twintig jaar flink op vooruit gegaan. Van voetballen tussen de koeienvlaaien op een veld waar de boer doordeweeks vee mocht laten grazen, tot een fraaie accommodatie met een strakke groene grasmat.

Successen waren er ook al geweest, want een jaar voor de opening van de overdekte tribune was het eerste elftal van ODC kampioen geworden. De befaamde Engelse oefenmeester Charles Jackson trainde het team. Jackson zou onder andere ook de mannen van BVV trainen.

Nederlands elftal

De accommodatie van ODC trok in de jaren vijftig regelmatig voetballers van topniveau. Het Nederlands elftal was er namelijk geregeld op oefencampagne. Het waren de jaren waarin het betaald voetbal ontstond. In het profvoetbal speelde ODC geen rol, maar het bood wekelijks toch vele fans een middag vertier. Vanaf een comfortabele tribune, uitkijkend over een veld als een biljartlaken.

Meer berichten