Logo demeierijboxtel.nl
<p>In de gemeente Boxtel zijn nog veel daken die benut kunnen worden voor zonnepanelen. De komende jaren zal er zeker nog veel bijgelegd worden. (Foto: Sir Picture).</p>

In de gemeente Boxtel zijn nog veel daken die benut kunnen worden voor zonnepanelen. De komende jaren zal er zeker nog veel bijgelegd worden. (Foto: Sir Picture).

(Foto: Sir Picture)

Zonnepark stuit op weerstand

Nederland telt op dit moment 410 zonneparken die samen zo’n 600.000 huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien. De verwachting is dat het aantal zonneparken de komende jaren sterk zal stijgen. Maar ondanks dat deze parken bijdragen aan de energietransitie, is niet iedereen er even blij mee.

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat maar de helft van de mensen positief is over de komst van een zonnepark in de omgeving. Tegenstanders van zonneparken vinden toch vooral dat eerst alle daken vol met zonnepanelen gelegd moeten worden.

Uit onderzoek van Zonlease.nl blijkt dat de gemeente Boxtel beschikt over in totaal circa 1.254.000 m2 plat dak. Hierop kunnen in theorie 314.000 zonnepanelen geplaatst worden. Alle bedrijven in de gemeente hebben samen via de SDE+ subsidie ongeveer 133.000 zonnepanelen geplaatst in de afgelopen jaren. Dit is zowel op platte daken, schuine daken en op de grond. Er zijn dus nog veel daken in de gemeente zonder zonnepanelen.

Volgens Merijn van de Ven van Zonlease.nl komt dit vooral omdat het voor veel bedrijven bijzaak is en het ontwikkelen van een project best complex kan zijn.

De verwachting is dat het aantal zonnepanelen in Nederland nog verdrievoudigd tot 2030. In de gemeente Boxtel is subsidie voor nog eens 107.000 panelen.

Meer berichten