Test borstkanker gaat weer door | De Meierij Boxtel
Logo demeierijboxtel.nl
Foto: Studio Oostrum

Test borstkanker gaat weer door

Vanaf medio februari 2021 staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Boxtel. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.

Vrouwen uit Boxtel met de postcodes 5281 tot en met 5283 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van medio februari tot en met eind mei 2021 te vinden op het parkeerterrein aan de Hendrik Verheeslaan, bij flat 7 Hoogheem en de Beneluxlaan, Hendrik Verheeslaan 5, 5283 CP in Boxtel. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Boxtel 78,5 %. Dit betekent dat er 3.303 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 59 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Hierbij bij worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide laboranten. Twee radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen.

De informatielijn is op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (088) 00 01 330. Meer informatie over het onderzoek staat op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Meer berichten