Historie herleeft bij Halfgalg in Boxtel | De Meierij Boxtel
Logo demeierijboxtel.nl
<p>Sanne, Elise en Bart van Gils willen heel graag de eeuwenoude schuur in originele staat terug brengen. Foto: Wendy van Lijssel.</p>

Sanne, Elise en Bart van Gils willen heel graag de eeuwenoude schuur in originele staat terug brengen. Foto: Wendy van Lijssel.

(Foto: )

Historie herleeft bij Halfgalg in Boxtel

In een zoektocht naar een ‘sfeervolle opknapper’ met wat grond om vrij in de natuur te wonen, stuitten Bart en Sanne van Gils in 2015 op boerderij De Halfgalg aan de Onrooi in Boxtel. Een schot in de roos. Niet alleen de boerderij, maar ook de ernaast en erbij horende historische schuur. Een waarvan zij direct wisten dat het een hele bijzondere was en een die nét op het nippertje door hen gered werd van instorting. Inmiddels zijn er de financiële middelen om het monument in zijn eeuwenoude glorie te herstellen.

Bart en Sanne vonden elkaar in hun bovengemiddelde voorliefde voor historie en het met zorg koesteren, bewaren en doorgeven van wat ooit was aan volgende generaties. Daar dragen zij zelf ook actief aan bij. Inmiddels is er hun prachtige dochter Elise en wordt al vijf jaar elk weekend geklust om hun boerderij De Halfgalg en schuur zoveel mogelijk in originele staat te herstellen. De Halfgalg is een grotendeels uit 1974 stammende woonboerderij en geen gemeentelijk monument maar: “De oorspronkelijke muren zijn intact en achterin staan nog drie originele gebinten uit 1547 (houten draagconstructie red.). De binnenruimtes werden door de vele jaren heen opnieuw ingedeeld. Wij zijn doende om ook die stapje voor stapje terug te brengen in hoe het ooit was”, vertellen Bart en Sanne. Ze vervolgen enthousiast; “Door onderzoek naar deze boerderij in archieven, googelen en gesprekken met familie van oud bewoners weten we al dat er mogelijk onder de keuken, van origine een kelder zou moeten zijn. We zijn nu al heel benieuwd of we die tegen gaan komen en kunnen restaureren als we eraan beginnen.” Nog voor aankoop wist het stel al dat de ernaast gelegen en erbij horende schuur bijzonder was en is. Het 25 meter lange bouwwerk stond en staat wel genoteerd als gemeentelijk monument, maar stond op instorten. “Nog vóór we de boerderij betrokken, hebben we de volledig met klimop begroeide schuur gestut. Eén grote windvlaag en het was met een domino-effect helemaal ingestort”, weet het stel. Zij plaatsten in 2017 een ijzeren overkapping om later bij financiële draagkracht te beginnen aan de restauratie van het nu nog krakkemikkige bouwsel. “Deze schuur is in compleet originele staat en stamt uit begin 16e eeuw. De oudste fase is uit 1540 en er staat nog een gebint in uit 1487. Op de kap van het voorste 1540 gedeelte zitten nog altijd de originele dak sporen. Dat is echt heel bijzonder”, aldus beiden. Met hulp van ARK werd de agrarische grond achter hun huis afgewaardeerd van agrarische naar natuurgrond. De vergoeding die ze hiervoor ontvingen gaat grotendeels besteed worden aan het herstel van de historische schuur. Inmiddels zijn er twee ervaren en vakkundige timmermannen doende om ook deze droom te realiseren. Het stel verzucht: “In gedachten zien we de rieten kap al en de mooie houten deuren aan de zijkant.”

Meer berichten