Logo demeierijboxtel.nl
Na een lange noodgedwongen stilte, opent Teejatergroep Orion de deuren met gratis theaterworkshop Foto Hans van Doorn
Na een lange noodgedwongen stilte, opent Teejatergroep Orion de deuren met gratis theaterworkshop Foto Hans van Doorn (Foto: Hans van Doorn Fotografie)

Gratis 'Teejater' workshops bij Orion

Eigenlijk is Teejatergroep Orion uit Lennisheuvel het hele jaar doende met toneelspelen en aan theater verwante zaken. Eigenlijk, want zoals bij velen viel in maart het doek. Aansluitend werd het even stil werd en uiteindelijk een eigen coronaproof theaterinvulling bedacht voor de leden. Met theaterworkshops voor iedereen worden vanaf 16 september t/m 28 oktober voorzichtig de deuren weer op een kier gezet.

Na twee voorstellingen viel in maart het doek voor de productie die Teejatergroep Orion nét twee keer gespeeld had voor publiek. “Vanwege het coronavirus hebben we er na twee voorstellingen de stekker uit moeten trekken. Begrijpelijk, maar met al het voorbereidende werk was het ook een beetje zuur”, blikt secretaris Marieke Terhürne terug. Nadat alles enige tijd stil had gelegen werd besloten om toch het teejatergevoel vast te houden door spelers die daar zin in hadden in kleine groepjes een korte voorstelling te laten maken in eigen huis of tuin. “Wij zijn een leuke, enthousiaste amateur toneelgroep. Normaal zien we elkaar het hele jaar door. Met uitzondering van een appje was er nu eigenlijk geen contact. Om toch even creatief bezig te zijn en die onderlinge verbondenheid te behouden is iedereen die wilde meedoen gevraagd om in kleine groepjes een zelfverzonnen dialoog te filmen. Die zijn uiteindelijk aan elkaar geplakt en leverde geen hoogdravende, maar wel hele leuke dingen op”, vertelt Marieke, om opgewekt toe te voegen: Uiteindelijk werden drie opeenvolgende weken de filmpjes gepost, bekeken en met elkaar besproken.” Ondertussen werd en wordt nagedacht over de toekomst. “Wij repeteren op woensdag en uiteindelijk spelen we de voorstellingen. Dat is ,meestal binnen. Vanwege de anderhalve meter maatregel is er nu slechts beperkt publiek mogelijk. Daarom hebben we besloten om de repetities uit te stellen en begin november de situatie opnieuw te bekijken”, aldus Marieke. Dat wil echter niet zeggen dat er niets wordt gedaan. Zeker niet. Vanaf woensdag 16 september kan iedereen aansluiten bij een of alle gratis toegankelijke theaterworkshops die gedurende zes weken verzorgd worden vanaf 20.00 uur in gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel. “Onze drie gastdocenten Lieke, Judith en Michielle nemen elk twee weken voor rekening. Elke avond is er een andere invulling die inhaakt op een theateraspect. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stemgebruik en improviseren”, legt Marieke uit. De avonden zijn voor de eigen leden maar geven ook iedereen die interesse heeft voor theater de kans om te komen kijken en/of mee te doen. Dat mag één keer, maar ook alle weken. Terwijl het enerzijds zorgt dat de groep weer gezellig samen doende is, wordt stiekem gehoopt het theatervirus over te dragen. Marieke opgewekt: “Nieuwe spelers zijn altijd welkom. Vooral mannen.” De workshops worden met inachtneming van alle maatregelen gehouden. Aanmelden is gewenst en kan via teejatergroep.orion@home.nl

Tekst: Wendy van Lijssel. 

Meer berichten