Logo demeierijboxtel.nl
Tijdens de lezing in MuBo geeft architect Harrie van Helmond een fotorondleiding door het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Rini van Oirschot).
Tijdens de lezing in MuBo geeft architect Harrie van Helmond een fotorondleiding door het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Rini van Oirschot). (Foto: Rini van Oirschot )

Arm in materiaal, rijk in creativiteit

Virtuele rondleidingen langs gebouwen

De redactie

In het kader van het monumentenweekend staat op zondag 13 september in Museum Boxtel een lezing op het programma over de wederopbouw in Boxtel na de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de coronamaatregelen kunnen maximaal twintig deelnemers de lezing bijwonen.

Om die reden wordt de lezing op zondagochtend tweemaal gegeven, een keer om 09.30 uur en een keer om 11.15 uur. Belangstellenden kunnen zich dan voor een van beide tijdstippen opgeven (reserveren verplicht). Het programma bestaat uit twee onderdelen: voor de pauze een virtuele rondleiding door het Jacob-Roelandslyceum door architect Harrie van Helmond en na de pauze een virtuele wandeling door Boxtel langs wederopbouwmonumenten door VVV-gids Harrie van den Berg.

JACOB-ROELANDSLYCEUM

Aan de hand van een door Rini van Oirschot gemaakte fotoreportage geeft architect Harrie van Helmond een rondleiding door het Jacob-Roelandslyceum. Deze in 1955 in gebruik genomen school is in een traditionalistische stijl ontworpen door de Boxtelse architect Jan Strik. Het gebouw is een voorbeeld hoe men in de wederopbouw met veel creativiteit de schaarste aan bouwmaterialen omzeilt en tot prachtige resultaten komt. Zowel het interieur als het exterieur komen aan bod. Harrie van Helmond is gespecialiseerd in wederopbouwarchitectuur en kan hier op boeiende wijze over vertellen. Hij laat zien dat achter elk onderdeel van het gebouw een verhaal steekt waarom het op die manier is uitgevoerd. Na afloop van de rondleiding ga je het gebouw met heel andere ogen bekijken.

WEDEROPBOUWARCHITECTUUR

Samen met VVV-gids Harrie van den Berg maken de toehoorders een virtuele rondwandeling door Boxtel langs een twintigtal markante punten uit de wederopbouw. Behalve oog voor wat er in die periode is gebouwd, is er ook veel aandacht voor het dagelijks leven in die tijd en voor wat er in Boxtel toentertijd gebeurt. Op een aantal plaatsen vergelijken we aan de hand van foto’s de situatie van nu met die van zo’n zestig jaar geleden. We zullen zien dat er veel gebouwen uit die tijd al verdwenen zijn. Maar ook dat er best nog wel mooie voorbeelden van wederopbouwarchitectuur over zijn. Hier zullen we zuinig op moeten zijn want zij vertellen ons het verhaal van die unieke tijd.

RESERVEREN

De presentaties starten om 09.30 uur en om 11.15 uur. MuBo houdt zich strikt aan alle coronamaatregelen en er kunnen daarom maximaal twinitg deelnemers de lezing bijwonen en is het verplicht om u van te voren aan te melden voor een van beide lezingen. De entreeprijs voor de lezing is € 5,00 (met museumkaart € 2,00). Aanmelden op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Meer berichten