Logo demeierijboxtel.nl
Sandra van der Linden is de 3e generatie die klaar staat om als jonge boerin het bedrijf van haar ouders over te nemen. Foto Wendy van Lijssel
Sandra van der Linden is de 3e generatie die klaar staat om als jonge boerin het bedrijf van haar ouders over te nemen. Foto Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

'Boeren' is echt een manier van leven

Ze is 18 jaar oud en de derde generatie die klaar staat om ooit het gemengde veehouderijbedrijf met melkvee en zeugen van haar ouders over te nemen. Om voorbereid te zijn op haar toekomst studeert de jonge boerin Sandra van der Linden uit Liempde veehouderij met een specialisatie melkvee aan Helicon Boxtel om aansluitend agrarische bedrijfskunde aan de HAS te gaan volgen.

LIEMPDE – Het bedrijf van de familie van der Linden is gevestigd nabij het centrum aan de doorgaande weg in Liempde. ,,Mijn opa en oma zijn hier begonnen. Mijn oma kwam van een zeugenbedrijf en mijn opa van een melkveebedrijf. Dat hebben ze destijds samengevoegd. Zo is het ontstaan en gebleven. Mijn moeder kreeg uiteindelijk verkering met mijn vader. Die hadden thuis melkvee en vleesvarkens. Mijn moeder verzorgt om te beginnen nog steeds de varkens en mijn vader zorgt voor de koeien”, steekt Sandra van wal. Met haar huidige en een vervolgstudie in de planning en een vriendje waar thuis ook een zeugenbedrijf is, volgt Sandra, zoals het er naar uitziet, de voetsporen van haar (groot)ouders. Eenmaal ‘achterom’ blijkt er een zee van ruimte met grote stallen en voldoende plaats voor een goede bedrijfsvoering. ,,We hebben zeventig hectare land”, vertelt Sandra trots. De 18-jarige heeft een oudere zus en een jongere broer en staat te boek als opvolger van het bedrijf. ,,Mijn broer en zus doen beiden wat anders. Dat had ik natuurlijk ook gemogen. Ik heb, net als zij trouwens, altijd meegeholpen en heb bewust deze keuze gemaakt. Ik vind het fijn, afwisselend werk en zowel het zorgen voor de varkens als de koeien leuk. Als het kan zet ik het bedrijf voort met beiden”, meldt ze. Het werk is veelomvattend. De stallen moeten schoongemaakt, de dieren gecontroleerd, verzorgd, bijgevoerd en de varkens geïnsemineerd om maar eens iets te noemen. ,,We hebben kraamhokken met biggetjes. Die blijven eerst circa vier weken bij de moeder. Dan gaan ze ‘van de melk af’ en gaan ze naar een speciale biggenstal en leren ze brokken eten. Als ze 25 kilo wegen gaan ze naar een vleesvarkensbedrijf”, vertelt ze om enthousiast toe te voegen: ,,We hebben ook kalfjes. Het mooie van dit werk is om dieren geboren te zien worden, op te zien groeien met als doel een uniforme, gezonde veestapel te hebben en houden.” Voor de duidelijkheid. Als boer(in) is er geen vijfdaagse werkweek tussen half negen en vijf. ,,Boeren is echt een manier van leven waarbij je zeven dagen in de week moet klaar staan om de dieren te verzorgen. Onze koeien worden dagelijks omstreeks half zeven 's ochtends en om zes uur gemolken. In de vakanties help ik alle dagen. Soms kom ik wat later en ben ik er pas om 07.00 uur”, aldus Sandra opgewekt om te besluiten: ,,Het hoort bij dit werk. Het is een keuze die je maakt en je weet vooraf wat het inhoud.”

Wendy van Lijssel
Meer berichten