Logo demeierijboxtel.nl
Onlangs lanceerde Ralph Dikmans al weer zijn vijfde stripalbum van antiheld Anders-Man. (Foto: Wendy van Lijssel).
Onlangs lanceerde Ralph Dikmans al weer zijn vijfde stripalbum van antiheld Anders-Man. (Foto: Wendy van Lijssel). (Foto: Wendy van Lijssel)

Hij is een beetje Anders-Man

Vier jaar geleden haalde Ralph Dikmans uit Boxtel zijn oude hobby striptekenen uit de mottenballen en niet zonder succes. Inmiddels ligt het vijfde stripboek van zijn hand bij de plaatselijke Bruna, betere stripboekwinkels en is online verkrijgbaar. In Steak Stickerman beleeft zijn niet al te snuggere superheld Anders-Man weer de nodige avonturen om de wereldheerschappij te verkrijgen.

BOXTEL – Huize Dikmans in Boxtel ademt stripboeken. Keurig op een rijtje staan in diverse kasten stapels stripboeken op een rijtje en in diverse vitrinekastjes zijn ramvol gevuld met beeldjes van stripfiguren. Opvallend is het hoge percentage Suske & Wiske figuren. ,,Daar ben ik mee opgegroeid, heb ik mee leren leven en daarmee is ooit alles begonnen”, lacht de striptekenaar. Als zesjarige begon hij met het natekenen van verschillende cartoonfiguurtjes. Slechts een paar jaar later tekende hij al zijn eigen karakters zoals Keesie Kok, Razendsnelle Robbie en Karate Shit. Laatstgenoemde refereerde aan Karate Kid en was een drol met armpjes en voetjes die ook het nodige beleefde. Het leuke is dat tot verrassing van Ralph voormalig klasgenoten tijdens een reünie de karakters nog kenden.

Toch werd Ralph uiteindelijk geen striptekenaar. ,,Ik vond mezelf niet goed genoeg en er was geen opleiding”, meldt hij om toe te voegen: ,,Ik ben even bezig geweest met een opleiding grafisch vormgever. Dat was echter veel te stilistisch en abstract. Daar kon ik mijn creativiteit niet in kwijt.” Ralph werd (en is) docent en liet zijn hobby versloffen. Hoewel hij aansluitend heel lang geen potlood meer aanraakte, groef hij deze na een drukke periode een aantal jaren geleden toch weer op. ,,Ik wilde mijn zinnen verzetten en besloot weer te gaan tekenen”, aldus Ralph om eerlijkheidshalve direct toe te voegen. ,,Eigenlijk ben ik begonnen met schilderen. Voor een jubilerende club waar ik me bij had aangesloten. Ik heb ik eerst een hele serie ‘bedankjes’ geschilderd. Mijn hart ligt echter bij tekenen dus ben ik erna daarmee verder gegaan.”

Humor

Naast goed tekenen is Ralph gezegend met een dosis humor. ,,Ik begon met het visualiseren van grappen uit moppenboekjes. Erger kan echt niet”, lacht hij en vervolgt: ,,Ik heb echter ook een fascinatie voor superhelden zoals Spiderman en Batman. Ik tekende bijvoorbeeld Spiderman die een suikerspin maakte van zijn eigen web, Batman als badmeester en de Hulk die uit zijn jas schiet en boos wordt omdat zijn broek niet past”, blikt hij terug. Hij vervolgt: ,,Ik zette de tekeningen online en kreeg er hele leuke reacties op. Ik besloot daarop; Ik maak mijn eigen superheld.” Dat werd en is Anders-Man. Een stuntelige antiheld die denkt dat hij geweldig is en zonder het bezit van veel kracht en intelligentie op geheel eigen wijze de misdaad bestrijdt. Een bezoekje aan een stripbeurs deed uiteindelijk het balletje rollen want: ,,Op die beurs waren allemaal striptekenaars. Die heb ik vervolgens allemaal als stripfiguur getekend in mijn eerste Anders-Man album.”

Anders-Man

‘En nu even iets anders, man’, was een succes en smaakt naar (veel) meer. Geen enkel probleem want Ralph had en heeft de smaak te pakken. Hoewel Anders-Man in elk album fungeert als centrale sleutelfiguur waren de albums om te beginnen wisselend van opzet. De eerste was in zwart/wit met op elke pagina een uitgewerkte grap. Het tweede The Siekwel was in kleur met uitgetekende grappen op één of twee pagina’s in één tekening. Deel drie getiteld Fool Control was voor het eerst een lang verhaal. Inmiddels werkt Ralph samen met schrijver Peter Busschots die het scenario bedenkt. Ralph legt uit: ,,Hij hielp me in deel een al met een aantal grappen. Intussen hebben we een hechte samenwerking. Hij bedenkt het scenario en de teksten en ik teken het allemaal uit.”

Speciaal verhaal

Onlangs verscheen zijn vijfde album Steak Stickerman. ,,Dit is een heel speciaal verhaal. Het is anderhalf jaar geleden al geschreven, maar er zijn veel parallellen te trekken met de huidige coronatijd”, laat Ralph weten. Het verhaal draait uiteraard om Anders-Man die betrokken raakt bij de ontvoering van alle runderen in de wereld met als doel wereldheerschappij te krijgen.

Het tekenen van een stripalbum is geen kattenpis en niet in een avondje gedaan. ..Ik ben circa acht uur bezig om een hele pagina te tekenen. Dit stripalbum telt 32 pagina’s dus tel maar uit”, aldus Ralph lachend. Hoewel er dus veel tijd en energie in gaat zitten deert het hem niet in het minst. Ralph geniet intens van het tekenen en zijn creaties. ,,Ik ben al bezig met deel zes”, vertelt hij uit de losse pols om aansluitend een klein tipje van de sluier op te lichten: ,,Het is dezelfde bende als in deel vijf. Nu zijn zij echter doende met het ontvoeren van alle monumenten in de wereld en oh ja, het speelt zich onder andere af op de planeet Mars."

Droom

De vlucht die zijn tekencarrière genomen heeft kan Ralph eigenlijk nog niet helemaal geloven. ,,Hier heb ik altijd van gedroomd”, stelt hij. Vrolijk: ,,Mijn volgende wens is dat mijn stripboeken in álle boekwinkels van Nederland komen te liggen en het mooiste zou zijn als ik er mijn werk van zou kunnen maken.” De stripboeken van Ralph zijn te verkrijgen bij de plaatselijke Bruna, bol.com en de betere stripboekhandelaar.

Voor informatie over ook ander teken- en ontwerpwerk van Ralph: www.ralphdikmansdesign.nl.

Wendy van Lijssel
Meer berichten