Logo demeierijboxtel.nl
Volle tafel voor de Boxtelse Kwis. Het is een beeld dat dit jaar anders zal zijn. Onder meer door kleinere teams. (Foto: eigen collectie).
Volle tafel voor de Boxtelse Kwis. Het is een beeld dat dit jaar anders zal zijn. Onder meer door kleinere teams. (Foto: eigen collectie). (Foto: Marc Cleutjens)

Bokselse Kwis: verbinden in coronatijd

De Bokselse Kwis is toe aan alweer de zevende editie. Zaterdag 7 november om 18.00 uur klinkt het starschot voor de dorpsquiz die elk jaar honderden inwoners op de been brengt. Organisatoren Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens hebben een quiz samengesteld die coronaproof gespeeld kan worden. ,,We willen een lichtpuntje zijn in een periode waarin zoveel niet door kan gaan.”

De drie organisatoren verwachten de komende weken meer aanmeldingen en hopen dat op 1 oktober, als de inschrijving sluit, voldoende teams beschikbaar zijn om een spannende dorpsquiz te kunnen organiseren. ,,Het doel van De Bokselse Kwis is ook dit jaar: mensen verbinden”, vertelt Van Amelsvoort. ,,Daarnaast blijft de insteek dat alle teams zich inzetten voor een lokaal goed doel”, vult Maltha aan.

Afstand

De coronacrisis is van invloed op het karakter van de zevende Bokselse Kwis. Hoewel nu nog niet bekend is welke gezondheidsmaatregelen op 7 november van kracht zijn, staat vast dat bij alle buitenspellen de anderhalvemeterregel geldt en door alle deelnemers gerespecteerd moet worden.

De organisatoren hebben de afgelopen weken van verschillende teams vragen gehad over coronaproof quizzen. Volgens de huidige richtlijnen mogen per huishouden niet meer dan zes bezoekers uitgenodigd worden. Dat betekent dat het quizzen met grote teams binnen één kleine ruimte niet mogelijk is.

Een aantal quizteams zoekt grotere ruimten zodat alle spelers toch op één plek mee kunnen doen. ,,We roepen quizzers op zelf hun verantwoordelijkheid te nemen en toe te zien op de naleving van alle coronaregels”, stelt Van Amelsvoort. ,,Ook als in de buitenlucht gespeurd moet worden, vragen we iedereen voldoende afstand te bewaren. Ga dus niet met z’n allen voor een etalage staan, maar wacht rustig tot je aan de beurt bent.”

Welkom Esch

De Bokselse Kwis heeft dit jaar een bijzonder tintje. Omdat Esch op 1 januari 2021 samensmelt met Boxtel, hebben de organisatoren ook opdrachten over de ‘Glimlach van Brabant’ gemaakt. ,,Teams kunnen rekenen op een aantal vragen over het Esch van toen en nu”, aldus Maltha. ,,Het is dus slim om één of enkele Esschenaren in je team op te nemen en een Essche hulplijn achter de hand te hebben.”

De Bokselse Kwis werkt samen met Stichting BELL, die de komst van Esch feestelijk voorbereidt. Omdat in BELL ook inwoners van Liempde en Lennisheuvel participeren, worden ook over deze dorpen enkele vragen gesteld en krijgt quiz een gemeentebreed karakter. De meeste vragen en opdrachten gaan evenwel over de kern Boxtel.

Deelname kost 30 euro. Dit komt geheel ten goede aan de lokale doelen waarvoor teams spelen. Inschrijven voor De Bokselse Kwis kan nog tot en met 1 oktober via de website

www.debokselsekwis.nl

Rens van den Elsen
Meer berichten