Logo demeierijboxtel.nl
Foto:

Zij houden de gemeenschap leefbaar

Zesentwintig jaar geleden namen Leni en haar man Lambert van den Aker hun intrek in de Leeuw, oftewel flat 7 op Hoogheem in Boxtel Oost. Met haar ondernemersachtergrond en het feit dat ze, zoals ze zelf stelt, ‘graag onder de mensen is’, begon Lenie daar op enig moment bewoners samen te brengen. Inmiddels heeft ze zitting in drie besturen die waken over de leefbaarheid van Boxtel Oost en is ze vrijwel de hele week, samen met anderen, doende met het reilen en zeilen van de Huiskamer in ‘haar flat’.

BOXTEL – Van den Aker is een geboren en getogen Boxtelse. Hoewel ze in oktober 82 jaar oud wordt, zou je haar dat in geen geval geven. Leni is kwiek, jong van geest en fit. Dat laatste is nodig, want ze heeft, zo meldt ze, een complete werkweek aan alles waar ze bij betrokken is. ,,Ik zit in het bestuur van Stichting Wijkorgaan Boxtel Oost (SWBO), in het bestuur van Sociaal Wijkteam Oost (SWO) en ook in dat van Huurders Vereniging Hoogheem (HVH)”, somt ze tevreden op. Na de verkoop van hun huis en zaak namen Lambert en Leni 26 jaar geleden tijdelijk hun intrek in flat 7. Intussen willen ze er absoluut niet meer weg. Leni fungeert als flat-contactpersoon en stond samen met anderen aan het roer van De Huiskamer die sinds vier jaar op volle toeren draait. Dit is een door Woonstichting Joost beschikbaar gesteld appartement waarin allerlei activiteiten plaats vinden. ,,Het is door bewoners opgeknapt en ingericht”, vertelt Leni trots. Er was én is duidelijk behoefte aan een dergelijk ontmoetingspunt want vanaf het moment dat De Huiskamer de deuren opende was het een succes. Het wordt maandelijks bezocht door honderden bezoek(st)ers. De Huiskamer wordt ‘gedraaid’ door 22 vrijwilligers. Er wordt van alles georganiseerd. Leni fungeert daarbij als een spin in het web. Ze stuurt alles aan, ruimt op, bakt taarten, worstenbroodjes en bereidt warme maaltijden: ,,Ik ben hier de hele week druk doende mee”, vertelt ze, om vrolijk te constateren: ,,Ik heb een groot huishouden.”

In flat 7, appartement 448 aan Hoogheem in Boxtel is De Huiskamer. Een ontmoetingspunt waar naast alle hoogbouw bewoners ook mensen uit Boxtel Oost van harte welkom zijn. Er wordt onder andere op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur een kopje koffie/thee gedronken. In de zomer is het woensdag van 13.00 tot 16.00 uur buiten kienen met worstenbroodjes. Een keer per maand staat op woensdag om 17.00 uur een warme maaltijd klaar en een keer per maand is er op zondag koffie met gebak.

Wendy van Lijssel
Meer berichten