Logo demeierijboxtel.nl
Onlangs verscheen het kinderboek Udo de Uitvinder met tekeningen van Ferry Segers - Foto Wendy van Lijssel
Onlangs verscheen het kinderboek Udo de Uitvinder met tekeningen van Ferry Segers - Foto Wendy van Lijssel (Foto: )

De lange adem van Ferry Segers

Enthousiast, geïnspireerd, opgetogen, blij en trots. Het zijn allemaal kreten die van toepassing zijn op schrijver en illustrator Ferry Segers uit Boxtel. Daar kan aan toegevoegd worden dat hij een lange adem heeft. Onlangs verscheen het kinderboek Udo de Uitvinder van Patrick Visscher waarin circa honderd tekeningen van zijn hand verwerkt zijn. Het is niet het enige waaraan hij bijdroeg of wat hij al maakte en zeker ook niet het laatste wat hij schrijft, tekent en in de toekomst op de markt brengt.

BOXTEL – Al op de basisschool begon Ferry met het tekenen van stripfiguurtjes waar hij een verhaallijn bij bedacht. ,,Ik wilde destijds striptekenaar worden”, blikt hij terug en vervolgt: ,,Omdat het niet meevalt om van een creatief beroep te leven heb ik toch de keuze gemaakt om iets totaal anders te gaan doen.” Ferry is meewerkend voorman in de vleesverwerkende industrie. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Toen laatstgenoemden nog klein waren verdween daarmee zijn hobby zelfs enige tijd naar de achtergrond. Daarbij blijft het lot niemand bespaart. ,,Mijn vrouw is ernstig ziek geweest. Dat was heftig en het heeft lang geduurd voor zij genezen was", meldt hij.

Hoewel hij derhalve zijn talenten en creativiteit lang en ook noodgedwongen onder de pet hield, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Nadat Ferry meer tijd kreeg, pakte hij zowel het tekenpotlood als de pen weer op. ,,Ik ben er eentje van de lange adem”, lacht hij en vervolgt: ,,Ik heb om te beginnen Het Vissenmeer geschreven en uitgegeven. Een kinderboek waarbij ik zowel het verhaal als de tekeningen maakte." Genoemd boek was, zo wordt duidelijk in het gesprek, voor Ferry een sprong in het diepe waarbij hij eerlijk meldt dat hij de zwemkunst nog niet in alle details meester was. De afgelopen jaren was hij echter doende om zich middels een cursus bij de schrijfacademie en het schrijven van heel veel lange en korte uiteenlopende verhalen op forums en social media, zijn schrijftalent verder te ontwikkelen.

Ferry ‘verdrinkt’ niet meer en weet intussen waar hij over praat als het over schrijven gaat. Daarbij is hij van vele markten thuis. ,,Ik richt me niet op één ding. Ik schrijf kinder- en fantasieverhalen, maar ook thriller-, horror en drama’s. Ik schrijf snel en veel. Alles waar ik door geïnspireerd raak, zet ik om in een verhaal.”

Qua tekenen is hij autodidact. ,,Ik heb er nooit een opleiding in gevolgd”, stelt hij en vervolgt: ,,Ook hierin heb ik me op enig moment verder ontwikkeld. Ik heb altijd eigen karakters/stripfiguurtjes getekend. Omdat daar mijn focus op lag, ben ik daar (te) lang in blijven hangen. Uiteindelijk ben ik echter uit mijn stripfiguren-comfortzone gestapt. Eerst tekende ik vooral voor kinderen, maar ik wil er verder mee komen. Daarom ben ik dieren, mensen en objecten na gaan tekenen. Ik kijk daarbij goed naar de anatomie. Ik weet intussen dat ik meer tekentalent heb dan ik mezelf toeschreef en meer kan dan waar het ooit mee begon.”

Het verzoek van uitgever Ambilicious om tekeningen te maken bij het verhaal Udo de Uitvinder van Patrick Visscher was niet aan dovemansoren gericht. ,,Zij gaven aan wat er nodig was en ik ben ermee aan de slag gegaan. Het is ontzettend veel werk geweest. Ik heb het niet op de computer gemaakt. Ik heb alles ‘gewoon’ getekend. Eerst in schets en later definitief afgewerkt”, blikt hij terug. De illustrator maakte er veel waarbij er circa honderd in het boek zijn opgenomen. Hij is er uiteraard hartstikke trots op.

Udo de Uitvinder is een kinderavonturenboek gericht op basisschooljeugd. De jonge uitvinder Udo maakt een tijdmachine waarbij zijn zusje fungeert als proefkonijn en er gebeuren allerlei wonderlijke dingen. Ferry kreeg eind 2019 het verzoek om de tekeningen te maken en ging vervolgens als een speer. Het was een hele kluif die hij er ‘even’ bij deed naast zijn werk.

De feestelijke lancering van het boek stond eind juni op het programma. Het coronavirus zette daar een streep door. Er zijn echter plannen om de Kinderboekenweek die gehouden wordt van woensdag 30 september tot en met zondag 11 oktober, aan te grijpen om dit alsnog te doen. Het achterste van zijn tong laat Ferry nog niet zien want: ,,Het is nog niet helemaal 'rond', maar als het even kan gaan mogelijk met meerderen iets leuks doen."

Het boek Udo de Uitvinder kost 15,95 euro en is onder meer verkrijgbaar bij de Bruna in Boxtel.

Inmiddels is schrijver Patrick bezig met een vervolgverhaal en is niet uitgesloten dat er zelfs een derde deel komt. Of er illustraties bijkomen en wie deze dan mag maken, is gemakkelijk in te vullen.

Wie denkt dat Ferry na deze enorme klus er wel even klaar mee is, vergist zich. Hij is enthousiast, geïnspireerd, opgetogen, blij, trots en nog lang niet uitgeraasd. ,,Ik ben bezig met het schrijven van een paranormale thriller. Het verhaal is in grote lijnen klaar. Ik wil er ook nog tekeningen bij maken. Ik schat dat het eind volgend jaar uitgegeven gaat worden. Ik ben overigens meerdere boeken aan het schrijven. Het herschrijven van Het Vissenmeer is er een van. Het klinkt chaotischer dan het is, maar ik werk volgens een plan. Naast verhalen tikken ben ik ook nog aan het tekenen”, om tevreden te concluderen: ,,Ik vind schrijven én tekenen leuk.”

Dan: ,,Natuurlijk zou ik hier nog steeds graag mijn beroep van maken. Ik moet in deze echter realistisch zijn. Dat kan niet zomaar", om met een knipoog te besluiten: ,,Daar heb je ook een lange adem voor nodig."

Wendy van Lijssel
Meer berichten