Logo demeierijboxtel.nl
Van het woonhuis aan de Burgakker 88 in Boxtel zijn nog zeer oude tekeningen te vinden in het archief van het BHIC. (Bron: Wikipedia, foto Rosemoon).
Van het woonhuis aan de Burgakker 88 in Boxtel zijn nog zeer oude tekeningen te vinden in het archief van het BHIC. (Bron: Wikipedia, foto Rosemoon). (Foto: Eigen collectie)

Bouwtekeningen Boxtel en Liempde digitaal ter inzage

Iedereen die een verbouwing aan zijn huis gaat uitvoeren of een huis wil kopen kan geholpen worden met bouwtekeningen waarop de situatie staat aangegeven. Ze liggen meestal in het archief van de gemeente en zijn niet zo gemakkelijk bereikbaar. Door samenwerking tussen de gemeente Boxtel en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch zijn de tekeningen nu gemakkelijk digitaal te vinden.

BOXTEL - De oudste bouwtekening uit Liempde heeft betrekking op Nieuwstraat 65 en dateert uit 1907. In Boxtel heeft de openbare school aan de Burgakker 88 uit 1908 de oudste papieren. Beide panden bestaan nog, maar velen zijn intussen gesloopt. De documenten zijn onmisbaar bij de reconstructie van de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente en de lokale bouwhistorie. Bij verbouwingen aan een pand bewijzen oude tekeningen direct hun waarde omdat ze constructies en verbanden laten zien die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Ook voor de gemeente zijn ze onmisbaar wanneer een nieuwe vergunning voor een bestaand pand gevraagd wordt.

Op de website van het BHIC kan men via de knop Bouwtekeningen naar de pagina. Daar kun kan men de gemeente selecteren en in het zoekvenster het adres invoeren. Via een automatisch mailverzoek aan het BHIC zijn de gewenste tekeningen gratis te downloaden. Kijk op www.bhic.nl

Rens van den Elsen
Meer berichten