Logo demeierijboxtel.nl
De Maandaghakkers komen wekelijks bij elkaar en verheugen zich om te laten zien wat ze maken. Foto Wendy van Lijssel
De Maandaghakkers komen wekelijks bij elkaar en verheugen zich om te laten zien wat ze maken. Foto Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

De dames van de Maandaghakkers

De Maandaghakkers willen graag iedereen uitnodigen voor een expositie die zij houden in een tot tentoonstellingsruimte getransformeerde winkel aan de Nieuwstraat 1A in Sint-Michielsgestel. In het weekend van vrijdag 3 t/m zondag 5 juli, vrijdag 10 t/m zondag 12 juli en vrijdag 17 t/m zondag 19 juli staat van 11.00 uur tot 17.00 uur de koffie en thee klaar en is iedereen welkom te komen kijken naar hun mooiste werken en tekeningen en schilderijen van Berith Moonen. De sfeer is luchtig en de toegang is gratis.

Expositie

We leren van elkaar en helpen elkaar als we vastlopen

Wendy van Lijssel

Wekelijks is het even gedaan met de rust in het buitengebied van Boxtel. Dan komen De Maandaghakkers, zoals zij zich noemen, samen om gezellig een middag te beeldhouwen. Wat zij ‘ervan’ hakken, brikken en vijlen, laten de zes dames graag zien tijdens een expositie in het weekend van 3 t/m 5, 10 t/m 12 en 17 t/m 19 juli van 11.00 uur tot 17.00 uur aan de Nieuwstraat 1A, bij het Petrus Dondersplein in Sint-Michielsgestel. De toegang is gratis als ook het kopje koffie/thee.

BOXTEL - Nadat zij (veel) meer vrije tijd kreeg na een druk leven in de horeca besloot Tiny van der Sloot uit Boxtel vele jaren geleden te gaan tekenen en schilderen. Aan de expositie die daar uiteindelijk op volgde, nam ook een beeldhouwster deel waar Tiny, om maar eens in termen te blijven, als een blok voor viel. Ze vond de beeldhouwwerken dusdanig geweldig dat ze haar penselen aanvulde met ‘vuisten’, kloppers, vijlen, raspen, handzagen, slijpers en meer en een cursus volgde. Omdat bij enkele dames thuis de ruimte ontbrak om thuis uit te werken en Tiny plaats genoeg had en heeft, stelde ze deze gelijk beschikbaar. “We zijn vrij direct begonnen om wat we leerden met een klein groepje dames onder ons afdak te oefenen en verder te ontwikkelen”, blikt Tiny terug om met een lachje toe te voegen: “Als je begint is het vaak lastig om het los te laten. Eigenlijk zou je er het liefste ook ’s nachts nog aan werken.” De opmerking wordt bevestigd met instemmende knikjes van Rieky van Zandbeek, Mariet van der Velden, Marjan Moonen en Dorothee van Dijk Tiny ontvangt nog steeds wekelijks vriendinnen-beeldhouwers. Intussen echter allang in een speciaal ervoor in het leven geroepen atelier met grote machines. Met uitzicht op het weidse landschap wordt er naar hartenlust gevijld, geschaafd, gebeiteld, geslepen, getimmerd en wat meer nodig is om een werk uit steen te realiseren. Veruit de meerderheid van de dames komen al jaren bij elkaar en de tijd dat er een cursus werd gevolgd ligt achter hen. Sterker nog. Intussen is het Tiny die workshops organiseert. Niet voor de dames want: “Wij zijn allemaal vriendinnen. De een kende weer de ander en nam die mee en zo is uiteindelijk een vast groepje ontstaan”, vertellen ze om te vervolgen: “We hebben allemaal een eigen stijl. De een richt zich op één type beeld, terwijl anderen abstract, maar ook realistisch of ander werk maken. We leren van elkaar en helpen elkaar als we ergens op vast lopen”. Daarbij bepaald vooral de vorm van de steen wat er uiteindelijk gemaakt wordt.Een 'seizoen kennen de dames niet. "Wij gaan zomer en winter door", melden ze enthousiast. Er is nauwelijks verloop, maar als er iemand afhaakt wordt de plek direct ingevuld. Zo is Dorothee de ‘laatste’ aanwinst. Na een workshop wilde ze graag verder en kon invoegen. Zij verwoordt wat de dames allemaal onderstrepen: “Tijdens het beeldhouwen ben je ontzettend gefocust en het is zo leuk dat je alles om je heen vergeet en alleen daarmee bezig bent.”

Meer berichten