Logo demeierijboxtel.nl
In Boxtel is een klein natuurparkje geopend aan De Burgakker. Foto: Ad van de Wetering
In Boxtel is een klein natuurparkje geopend aan De Burgakker. Foto: Ad van de Wetering (Foto: )

IJsvogels in nieuw natuurparkje

Het doel is om de loop naar het park Stapelen te versterken

Redactie

In Boxtel is een klein natuurparkje geopend aan De Burgakker. Met de onthulling van de IJsvogelbeelden verrichtte wethouder Peter van de Wiel woensdagmiddag 17 juni de openingshandeling.

BOXTEL - Het natuurparkje is het slotstuk van deelproject Vergroening kunstpark Stapelen en Dommelbimd. Het deelproject Vergroening kunstpark Stapelen en Dommelbimd is onderdeel van het project Het Kloppend Hart in gebied het Groene Woud. Provincie Noord-Brabant heeft zich de afgelopen jaren met het programma Landschappen van Allure ingezet om dit gebied samen met gebieden De Brabantse Wal en De Maashorst in kwaliteit te versterken. Natuurparkje De Burgakker is het laatste deelproject van Vergroening kunstpark Stapelen en Dommelbimd. Eerder gerealiseerde projecten zijn projecten van Dommelbimd, herstel redoute en het plankenpad in de Beemd. Eind 2019 voerden vijf studenten met de studierichting “Placemaking” van de Breda University of applied sciences (BUas), een afstudeeronderzoek uit. Op verzoek van gemeente Boxtel onderzochten zij de mogelijkheden om Stapelen te versterken. Dat er op deze plek bij de Dommel ijsvogels voorkomen, inspireerde de studenten tot het idee van een beeld van een ijsvogel. Dit zorgt voor nieuwsgierigheid bij bezoekers en zorgt voor aantrekkingskracht vanuit het centrum.

De IJsvogelbeelden verbinden

De beelden van de ijsvogels laten de doelstellingen van de verbindingszone van de Dommel zien. Waar het vooral gaat over de verschillende soorten planten en dieren die in het gebied van de Dommel leven. Ook stralen zij de visie van Stadslandgoed Stapelen met kunst in het park uit. Bij de uitwerking bleek daarnaast dat het ook een belangrijk symbool voor de herinnering aan Van Gogh is. De ijsvogel werd door hem gekoesterd. Waarmee een belangrijke relatie wordt gelegd met het Van Gogh National Park (in oprichting). Het gewenste doel van meer kunst in het park Stapelen krijgt hiermee ook weer nieuwe energie. Een van de drie IJsvogelbeelden heeft al een sprong naar de overkant gemaakt en staat te vissen op de oever in Stapelen. De IJsvogels zorgen op deze manier voor de verbinding tussen centrum Boxtel en Stadslandgoed Stapelen. De vogels wegen 300 kilo en zijn bijna drie meter hoog. Er staan drie identieke, twee op het natuurparkje en één op park Stapelen. Het parkje heeft de veldpoortnaam De Burgakker gekregen. Natuur– en archeologische waarden zijn gerespecteerd en met de gekozen inrichting geborgd. Het parkje is met het oog op voorkomen van verstoring natuurwaarden afgesloten. Op verzoek wel toegankelijk voor natuur-educatieve doelen. Het park en de ijsvogelbeelden zijn ontworpen door MTD Landschapsarchitecten en gemaakt door Boxtelaar Thijs Looijmans.

Meer berichten