Logo demeierijboxtel.nl
Op zes scholen in Boxtel gaan jaarlijks kinderen in groep 7/8 naar de poel die de school geadopteerd heeft.
Op zes scholen in Boxtel gaan jaarlijks kinderen in groep 7/8 naar de poel die de school geadopteerd heeft. (Foto: )

Beestjes zoeken in schoon water

Water zuiveren kost veel moeite en geld

Redactie

Natuurbeleving op en top: schepnetten in een veilig poel. Op zes scholen in Boxtel gaan jaarlijks kinderen in groep 7/8 naar de poel die de school geadopteerd heeft, begeleid door leden van natuurgroep WNLB. Het is wel spannend: oude kleren mee, kaplaarzen aan, en vooraf die foto’s van kikkers, salamanders, schorpioenen. 'Bijten ze, juffrouw, en zijn ze giftig?'

BOXTEL - Een kikker of pad vangen met de blote hand is het mooist. Maar het meeste wat in de emmer of het loeppotje komt zijn kleine beestjes met mooie namen zoals kamsalamander, schaatsenrijder, schrijvertje.

Dat er zoveel leven is hebben we te danken aan het schone water. Elk beestje in het water draagt bij aan het schoner worden van het water. Ze knippen de bladeren en takken in kleinere stukjes zodat nog kleinere beestje ze verder op kunnen eten. Zo ontstaat er een mooi voedselweb waarin veel verschillende plantjes en diertjes een plaats hebben. Veel insecten leggen eitjes in het water en leven daar als larve. Als ze ontpoppen komen er bijvoorbeeld mooie libellen, vlinders of zweefvliegen tevoorschijn die rondvliegen bij het water en hierin weer eitjes leggen.

Schoon water steeds schaarser

Iedereen heeft dagelijks water nodig om te leven, maar schoon water is steeds schaarser. Het kost steeds meer moeite en geld om dit water te zuiveren voor verder gebruik.

Vervuiling van water gebeurt op veel verschillende manieren. Alles wat in het riool komt kan het water vervuilen, zoals chemische reinigingsmiddelen of medicijnen die worden doorgespoeld. Ook het watergebruik in de industrie, zoals productie van voedsel en kleding. Voor één spijkerbroek is er al 8000 liter water nodig. De landbouw en bio-industrie zijn ook belangrijke spelers bij de vervuiling. Veel bemestings- en bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt vinden uiteindelijk hun weg in sloten en rivieren.

Stoffen

Op kleine schaal komen er ook veel vervuilende stoffen in het water terecht, maar hier kan je zelf goed op letten. Bijvoorbeeld wanneer je de auto, of de stenen in de achtertuin schoonmaakt: gebruik een zeep die biologisch afbreekbaar is. Daarnaast vindt een oorzaak van watervervuiling plaats in het riool. Dagelijks spoelen mensen wattenstaafjes, vochtige doekjes en frituurvet door het toilet.

Verbeter de waterkwaliteit door bewuste keuzes in verzorgingsproducten. Er zitten vaak microplastics in tandpasta, handzeep en douchegel. Dit zijn kleine plastic balletjes die zorgen voor een lekker scrub gevoel. De bestaande waterzuiveringsinstallaties zijn alleen niet in staat om deze plastic balletjes uit het afvalwater te halen

Allemaal redenen om kinderen met een schepnet te leren speuren naar beestjes en gezond water te leren waarderen.

Meer berichten