Logo demeierijboxtel.nl
Jan van den Langenberg is actief op allerlei fronten, waarbij hij imker is, lid van de bijenvereniging en korven vlecht. Foto: Wendy van Lijssel
Jan van den Langenberg is actief op allerlei fronten, waarbij hij imker is, lid van de bijenvereniging en korven vlecht. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Zij houden de gemeenschap leefbaar

Het is mooi om ook anderen daar een plezier mee te doen

Wendy van Lijssel

Hij is in Liempde geboren en getogen en vanaf het moment dat Jan van den Langenberg met pensioen ging, is hij op vele fronten lokaal, maar ook daarbuiten, actief als vrijwilliger. “Ik vind het leuk om bezig te zijn. Het is ook mooi om daar een ander een plezier mee te doen”, stelt genoemde. Er is een lange lijst met zaken waarvoor hij zich inzet.

LIEMPDE – Op het moment dat deze krant Jan treft is hij net doende met het maken van een enorm ‘insectenhotel’ om ergens op een mooie plek in Liempde geplaatst te worden. “Dit is de 4e en gelijk ook de laatste die ik maak. Er staan er al drie in het dorp. Het is echt een groot karwei", laat hij weten. De klus wordt geklaard voor de Natuurwerkgroep. Daar was Jan 20 jaar bij aangesloten, maar ook al stopte hij er op enig moment mee. Nog steeds verricht hij hand en spandiensten voor hen als ook voor de jeugdnatuurwacht. Het is bij lange na het enige niet. Nadat er jaren geleden bloembakken in het dorp kwamen ging Jan in overleg met SPPiLL om bloemen en planten te laten plaatsen die goed zijn voor bijen. Niet zo gek als je bedenkt dat hij al vanaf 11-jarige leeftijd imker is én al 46 jaar lid van bijenvereniging De Honingbij. Uiteraard ook niet zomaar. Na andere bestuursfuncties staat hij intussen al weer een paar jaar als voorzitter genoteerd. Een ruimte bij zijn woning dient in de winter als clublokaal. “Vanaf maart/april zijn we allemaal doende met onze bijen en de werkzaamheden die daarbij horen. In de winter komen we wekelijks bij elkaar om dingen zoals bijenkorven en manden te vlechten. Die maken we van bunsgras oftewel ‘pijpestrooikes’die we met toestemming uit het buitengebied halen. Het gemaakte is onder andere voor onze kraam op de Boerenmert in Liempde. Soms ga ik ook met mijn vrouw Corry naar instellingen om daar te vlechten. Vooral ouderen vinden dat erg leuk”, verhaalt hij. Het imkeren leerde hij van zijn oudere broer en de buurman, waarna Jan zijn kennis in verloop van jaren verder ontwikkelde. Momenteel heeft hij 14 kasten, maar op het hoogtepunt waren dat er 23 die met veel toewijding verzorgd worden. De verkregen honing wordt aan huis verkocht. Als lid van de ‘watergeefploeg’ gaat Jan 2-wekelijks op pad om als onderdeel van de ploeg, vernoemde bloembakken te verzorgen. Jan is aangesloten bij erfgoedvereniging Kèk Liemt en ook in deze niet alleen op papier. Hij is beheerder van het museum in boerderij De Kleuskes. Iets wat volgens hem niks voorstelt. “Als mensen een rondleiding willen, dan wordt dat via mij geregeld. Dat is alles”, maakt hij het klein. Hij verzorgt er samen met anderen echter ook rondleidingen. Last but not least is Jan actief voor het BHIC in Den Bosch. “In de avonduren digitaliseer ik het bevolkingsregister van Boxtel van 1700 tot 1920. Dat zijn 38618 namen in oud schrift.” Tevreden: “Ik heb al 58% verwerkt en ben dus over de helft.”

Meer berichten