Logo demeierijboxtel.nl
Jos Sanders kocht een tuinhuisje in de vorm van een locomotief die precies past bij het nabij gelegen Duits lijntje. Foto wendy van Lijssel
Jos Sanders kocht een tuinhuisje in de vorm van een locomotief die precies past bij het nabij gelegen Duits lijntje. Foto wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Deze trein reed al door heel Europa

Ze zijn blij dat het terras intussen weer geopend is, maar ondanks dat er na reservering ook binnen 30 mensen verwelkomd zouden mogen worden, beperken uitbaters Jos en Miranda Sanders van café ’t Groene Woud in Liempde zich voorlopig tot het openstellen van de ‘buitenzit’. Er is een looproute naar binnen waar gasten zelf hun drankje op kunnen halen. Voor het terras hoeft niet gereserveerd te worden. Zodra de anderhalve meter maatregel verdwijnt is ook binnen iedereen weer welkom.

Opening terras

Het is langs ’t Duits lijntje gezet op zelf gelegde rails

Wendy van Lijssel

Het Duits Lijntje gelegen bij café ’t Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde heeft er een nabij gelegen ‘lijntje’ bij. Onlangs werd namelijk door uitbaters Jos en Miranda Sanders een stukje treinrails aangelegd waarbij er door hen ook direct een nagebouwde locomotief en wagon op geplaatst werd.

LIEMPDE - Mooi gelegen midden in het prachtige groen bij het Duits lijntje op een soort van drie-kernen punt met Sint-Oedenrode- Liempde en Boxtel ligt café ’t Groene Woud. De lokaal en regionaal bekende gelegenheid kent een lange historie. Zelfs langer dan de ruim een eeuw waarop het al in handen is van de familie Sanders. Na Janske en Cees en Tonny en Adriaan, voeren Jos en Miranda Sanders er de scepter. In het authentieke donkerbruine café lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. De ruimtes zijn gevuld met vele kleine ouderwetse tafeltjes waarop liefdevol een groen/wit geblokt tafelkleedje ligt, de houtkachel, de muren met ouderwetse ‘portretten’, de kapstok waaraan een eenzame verrekijker hangt, plankjes gevuld met tinnen bekers en ouderwetse kannen en de opstap naar de vroegere opkamer, waaronder de oude kelder van lang geleden nog intact is. Het café ademt een rustige en nostalgische sfeer waarbij de toog en de ervoor staande krukken uitnodigen om ‘het er eens gezellig te gaan zitten weten.’ Dat is echter met de komst van COVID-19 al enige tijd niet meer aan de orde. Zoals alle horecagelegenheden moest ook ’t Groene Woud de deuren en het terras sluiten. De noodgedwongen vrije tijd werd aangegrepen voor een nieuwigheid want: “Wij zijn doende geweest met het aanleggen van een stukje echte treinrails en het plaatsen van een locomotief waarachter we zelf een wagon hebben gezet”, vertelt Jos enthousiast. De van ijzer nagemaakte ‘trein’ werd als tuinhuisje digitaal aangeboden en heeft ook een bijzondere geschiedenis. “De vorige eigenaar heeft een oude dieplader opgeknapt en deze locomotief laten maken. Die plaatste hij op die dieplader en zo ging hij dan op vakantie. De locomotief is namelijk ingericht als een mini-huisje. Er zit een klein keukenblokje in, heeft een zitje en zelfs een slaapkamer’, doet Jos uit de doeken. Daarmee reed de ‘trein’ al door heel Europa. De eigenaar deed het als tuinhuisje van de hand. Jos vond het online en was direct verkocht. “Het past perfect bij ’t Duits lijntje dat hier loopt”, aldus Jos om toe te voegen: “We hebben het echter langs ’t Duits lijntje gezet op een eigen stukje zelf aangelegde treinrails. Zo hebben we er beter zicht op. We hebben er gelijk ook een ‘wagon’ bij gemaakt. Dat oogt mooier en completer.” Omdat het al dienst deed als vakantiehuisje zou ook Jos er gasten in kwijt kunnen. Iets wat hij eigenlijk ook heel leuk zou vinden maar: “Daar moeten we dan een vergunning voor aanvragen. Dat is nog niet gebeurt maar”, zo laat hij lachend weten: “We timmeren aan het spoor.”

Meer berichten