Logo demeierijboxtel.nl
Waar een kleine gemeenschap groot in is, wordt nog maar eens duidelijk door de Jipsel.
Waar een kleine gemeenschap groot in is, wordt nog maar eens duidelijk door de Jipsel. (Foto: )

De Jipsel in Esch is van het hele dorp

Als blijvende herinnering aan Jip de Man werd tijdens Op Drift in mei 2018 met steun van veel dorpsgenoten de Jipsel te water gelaten. Een roeiboot voor het dorp waar iedereen gratis gebruik van mag maken. Het bootje ligt zonder slot aan een ketting in de haven compleet met twee roeispanen. Voorwaarde voor gebruik is om met respect met de Jipsel om te gaan en het vaartuig na gebruik weer op zijn plaats te leggen voor de volgende die er lekker mee kan Jipselen.

Jipselen met de Jipsel

Een werkwoord wat staat voor genieten van alles om je heen

Wendy van Lijssel

Waar een kleine gemeenschap groot in is, wordt nog maar eens duidelijk door de Jipsel. Een roeiboot voor en door Esschenaren die in het haventje klaarligt voor gebruik door iedereen. Een vaartuig dat er kwam, onder de vlag van Op Drift in samenwerking met Waterschap De Dommel en medewerking van het dorp als eerbetoon en blijvende herinnering aan een bijzondere, creatieve jongeman.

ESCH – In 2013 werd Op Drift opgericht. Een initiatief om Esschenaren kennis te laten maken met kunst en cultuur en een podium te bieden aan lokaal talent. De 1e editie werd gehouden op een drijvend podium aan de Essche stroom en trok gelijk 750 bezoekers. Een van de jongste deelnemers was de destijds 13-jarige Jip de Man uit Esch. Een cabaretier in de dop die zonder gêne een praatje en een lied te berde bracht. Hoewel zo jong, was het niet vreemd dat Jip er zijn moment pakte. “Jip was creatief. Hij had een passie voor toneelspelen en cabaret. Zo deed hij mee aan de Revue van Esch en was actief met schooltoneel. Dat vond hij geweldig. Ook tekende hij veel en maakte muziek. Hij had zichzelf ukelele leren spelen. Creativiteit was voor hem een noodzaak. Daar werd hij heel gelukkig van”, vertelt zijn moeder Jacqueline. Het resulteerde in een vooropleiding aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Den Bosch. Daar werd hij beschreven als de talentvolste. Voor Jip was het niet genoeg. In de herfst van 2017 volgde hij ook een vooropleiding aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Hij genoot van beiden, legde er ziel en zaligheid in en liet zijn creativiteit de vrije loop. Op laatstgenoemde opleiding nam hij het liedje op ‘Als de liefde niet bestond.’ Nadat Jip plots overleed maakte het nummer tijdens Op Drift in mei 2018 samen met het lanceren van de Jipsel onderdeel uit van een bijzonder eerbetoon door Esch voor Jip en zijn naasten. Jip zou deelgenomen hebben aan deze editie. Om hem postuum toch een podium te geven zong zijn vriendin Joni van Grinsven het lied live samen met de opname van Jip en werd roeiboot Jipsel gelanceerd. Omdat hij ook lokaal erg actief was bij allerlei zaken, kenden velen hem. Zijn overlijden schokte iedereen. “Als er in Esch iets georganiseerd wordt is het voor en van het dorp. Dan is het halve dorp er. Ook als er iets is. Dat ‘samen-gevoel’ hebben wij destijds heel sterk ervaren. Het bootje is met hulp van velen opgeknapt. Wij hebben het de naam Jipsel gegeven. Dit omdat |ip niet alleen sociaal, actief en creatief was, maar ook een dromer. Dan was hij aan het jipselen. Wat ons betreft is het een werkwoord wat staat voor genieten van alles wat er om je heen gebeurt", legt Jacqueline uit. Ze vervolgt: "De Jipsel is niet van ons, het waterschap of Op Drift maar van het dorp. Om te spelevaren of te bezinnen."Ze besluit: “Er is niks mooiers dan over de brug te komen en te zien dat het bootje weg is want dat betekent dat er mensen aan het Jipselen zijn.”

Meer berichten