Logo demeierijboxtel.nl
Afgelopen week werd de door kunstenaar Marten Groen gemaakte Stiltezuil bij Het Wereldhuis onthuld. Foto: Ad van de Wetering
Afgelopen week werd de door kunstenaar Marten Groen gemaakte Stiltezuil bij Het Wereldhuis onthuld. Foto: Ad van de Wetering (Foto: Ad van de Wetering)

Stiltezuil als coronavirus-symbool

Stiltezuil: De Gehoorde Stilte en De Stilte Gehoord

Wendy van Lijssel

De dagelijkse hectiek en drukte kwam met het corona virus in één klap tot stilstand. Het werd overal muis en muisstil en inspireerde kunstenaar Marten Groen uit Boxtel tot het vervaardigen van een Stiltezuil. Een natuurstenen kunstwerk en blijvende herinnering als wereldwijd symbool voor COVID-19. Afgelopen week werd het officieel onthuld in de tuin van het plaatselijke Wereldhuis.

BOXTEL – Marten Groen is een gerespecteerde kunstenaar uit Boxtel. Genoemde vervaardigt onder andere natuurstenen tekstzuilen met op ambachtelijke wijze uitgehakte letters. Ook maakt hij sculpturen en beelden van dit materiaal en cortenstaal. Dat is een samengestelde legering van onder andere staal en koper met als kenmerk dat het buiten een roestkleur krijgt. Verspreidt over de gemeente staan er ook in Boxtel verschillende kunstwerken van zijn hand. Het corona virus en de gevolgen ervan inspireerden hem. “Ik heb een atelier bij mini-camping Den Oorsprong in het buitengebied van Boxtel. Normaliter zijn er daar allerlei omgevingsgeluiden. Vliegtuigen, treinen maar ook auto’s en mensen. Met COVID-19 en de maatregelen die door de Overheid genomen werden, viel dat allemaal weg. Het werd er plots muis en muisstil”, vertelt Groen om toe te voegen: “Daar niet alleen. Winkels, scholen en zorginstellingen sloten hun deuren. Ook op straat was het veel rustiger en stiller.” Het zette hem aan tot het maken van een Stiltezuil. “Ik zie het als een symbool, lokaal, landelijk en zelfs wereldwijd, voor iedereen die door het corona virus een gemis te betreuren heeft maar ook voor mensen die ziek werden. Ook zij vervielen op dat moment in stilte”, legt Groen uit. Het verklaart gelijk de op het kunstwerk gebeitelde tekst met aan de ene zijde; ‘De gehoorde stilte’ en op de andere; De Stilte Gehoord.’ Het initiatief is een schenking aan de Boxtelse gemeenschap. Zij werden opgeroepen te stemmen voor een goede plek om de zuil te plaatsen. Het Wereldhuis kreeg daarbij de meeste. Iets waar Groen zich volledig in kan vinden. “Het Wereldhuis is enorm getroffen door het virus. Daar zijn veel mensen overleden. Kamers vervielen in stilte. De tuin van Het Wereldhuis is daarom een mooie plek”, stelt hij. Directeur Jan-Kees Metz is blij verrast met de geste. “Dit zal ons ook nadat de crisis voorbij is, blijvend herinneren aan deze zwarte periode. Het vervaardigen van de Stiltezuil is een goed initiatief van Marten Groen en het is fijn dat Boxtelnaren die sowieso erg met ons meegeleefd hebben, hun stem uitgebracht hebben op Het Wereldhuis”, stelt hij. In bijzijn van een select gezelschap werd het kunstwerk afgelopen week onthuld. Het is niet het laatste kunstwerk wat Groen vervaardigd hangende aan het virus. Marten: “Onlangs zei iemand; ‘De aarde kreunt.’ Daarmee wordt precies de spijker op de kop geslagen.” Resoluut: “Dat wordt de volgende tekstspreuk die ik ga maken.”

Meer berichten