Logo demeierijboxtel.nl
In Moskee Al-Fath in Boxtel worden dagelijks gratis iftar maaltijden gemaakt voor mensen die dat nodig hebben. Foto: Saloua Bouras
In Moskee Al-Fath in Boxtel worden dagelijks gratis iftar maaltijden gemaakt voor mensen die dat nodig hebben. Foto: Saloua Bouras (Foto: Saloua Bouras)

Jongerencommissie Moskee Al-Fath

Gedurende de ramadan die van 23 april tot 23 mei duurt, verstrekt de jongerencommissie van de Moskee Al-Fath aan het Hoogheem in Boxtel, dagelijks een gratis maaltijd aan alleenstaande, kwetsbare mensen. Zowel moslims als mensen die het geloof niet aanhangen. De maaltijd wordt gedoneerd door de Moskee en is dagelijks anders van samenstelling. Voor het afhalen van een maaltijd dient gereserveerd te worden via Saloua Bouras: 06-86494006

Gratis iftar maaltijd

Normaal eten en drinken we dan met familie en vrienden

Wendy van Lijssel

Boxtel – Kennisactiviteiten ter verdieping van hun geloof, Arabische lessen, maar ook een gezellige quiz en ontspannende groepsbijeenkomsten voor jongeren. De jongerencommissie van de Moskee Al-Fath in Boxtel is op vele fronten actief. Tijdens de ramadan die tot 23 mei duurt, staan zij niet alleen voor gelovigen klaar maar reiken zij ook niet moslims de hand in het verstrekken van maaltijden aan mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen.

BOXTEL – Al circa een jaar is bij de Moskee Al-Fath in Boxtel een jongerencommissie actief. Zij organiseren activiteiten voor zowel jongere als oudere moslims uit Boxtel en omgeving. “Deze zijn er om te beginnen op gericht om meer van de Islam te leren. We organiseren bijvoorbeeld lezingen, maar er worden ook Arabische lessen gegeven want dat is de taal van de Koran (het Heilige boek van de moslims red.)”, vertelt Saloua Bouras. Begeleidt door de voorzitter van de Moskee vormt zij samen met drie dames en drie heren, de genoemde commissie. Kennisoverdracht is niet het enige wat gedaan wordt. Er werden eerder al quizzen gehouden. Hoewel de meeste activiteiten plaats vinden in de Moskee is dat niet altijd het geval. In samenwerking met de medewerkers van jongerencentrum B-Town werd onlangs gestart met meidenavonden. “De eerste was echt heel leuk. De opzet was om er meerdere te houden en ook andere activiteiten te organiseren. Vanwege het corona virus hebben we het stil moeten leggen. We hopen het echter snel weer op te pakken”, vertelt Saloua. Ze claimt dat de jongerencommissie het belangrijk vindt om met jongeren in contact te komen. Voor een stukje gezelligheid, maar ook om hen van het belang van kennis over de Islam te doordringen. Hoe je het Islamitisch geloof op een goede manier belijdt en wat de religie inhoudt. “Dat is echt nodig om een goede moslim te zijn”, benadrukt ze. Ook voor de ramadan en het Suikerfeest waren er plannen. De ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender waarin er tussen zonsop- en ondergang niet gegeten of gedronken wordt. Erna wordt een zogenaamde iftar maaltijd gegeten. “Dat wil zeggen dat we dan het vasten verbreken. Normaal gesproken eten en drinken we dan met familie en vrienden”, aldus Saloua. Dat is nu echter onmogelijk. Om alleenstaande, kwetsbare mensen die het moeilijk hebben bij te staan, verstrekt de jongerencommissie al vanaf het begin elke dag een gratis iftar maaltijd (zie inzet). Deze is gevarieerd en bestaat uit zaken zoals dadels, rijst, soep, broodjes en meer. Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest. Iets wat normaal gesproken een heel feestelijke gelegenheid is. “Dan gaan we naar de Moskee, bidden en na afloop gaan we op visite en maken we er een hele leuke dag van”, aldus Saloua. Ze verzucht: “Natuurlijk kan dat dit jaar ook niet zoals gebruikelijk. Dat is echt heel erg jammer”, om te besluiten: “We moeten er echter allemaal het beste van maken.”

Meer berichten