Logo demeierijboxtel.nl
Minou-Varsha en haar zoon Eshwar bij hun tot mini-bieb en kringloop omgedoopte koel/vriescombinatie
Minou-Varsha en haar zoon Eshwar bij hun tot mini-bieb en kringloop omgedoopte koel/vriescombinatie (Foto: )

Mini-bieb en houdbare producten

In de voortuin van de familie Reijnaerdts aan de Frederik Jan Ottostraat 21 in Boxtel staat een koel/vriescombinatie. Deze was recent alleen gevuld met leesboeken, maar herbergt intussen ook houdbare producten voor mensen die het in deze tijd moeilijk hebben. Iedereen die iets uit hun voorraadkast wil doneren is welkom om dit in de ‘kast’ te plaatsen. De familie is intussen op zoek naar een waterdichte buitenkast die op slot kan. Voor het aanbieden hiervan: 06-26021927

Mini-bieb en houdbare producten

Houdbare producten voor iedereen die er mee geholpen is

Wendy van Lijssel

Het idee was er al langer, maar de corona crisis zorgde ervoor dat vaart gezet is aan de uitwerking ervan. De grote koelkast in de voortuin van de familie Reijnaerdts aan de Frederik Jan Ottostraat 21 in de wijk Selissen in Boxtel is daarom niet alleen gevuld met gratis leesboeken maar ook met houdbare producten voor iedereen die daar in deze zware tijd mee geholpen is. Wie nog iets in de voorraadkast heeft staan is van harte uitgenodigd dit daar te doneren en er zo iemand anders blij mee te maken.

BOXTEL – Nadat de intussen 9-jarige Eshwar Reijnaerdts tijdens een vakantie zes jaar geleden een mini-bieb bij iemand in de voortuin zag staan, gaf hij zijn ouders direct te kennen dat thuis óók te willen. Het was niet aan dovemans oren want: “Wij lezen allemaal graag en veel”, vertelt moeder Minou-Varsha Reijnaerdts opgewekt. Om te beginnen werd een konijnenhok omgetoverd tot mini-bieb maar vanwege het open karakter en het Hollandse weer bleek dat niet ideaal. Een grote, oude koel/vriescombinatie bleek een goed alternatief. “Die hebben we vervolgens gewoon voor in de tuin gezet. Het is ideaal want hierin blijft alles droog en leesbaar. Om te beginnen werden we op weg geholpen door de plaatselijke Vincentiusvereniging die ons een aantal boeken schonk. Het onderste gedeelte vulden we met kinderboeken en boven plaatsten we boeken voor volwassenen”, legt Minou-Varsha uit. Hoewel ze niet de eerste in Boxtel of omgeving waren en zijn met een mini-bieb, heeft het initiatief van meet af aan goed gelopen. Minou-Varsha tevreden: “We hebben ‘vaste’ klanten die wekelijks een boek komen halen en weer terug leggen. Er zijn er ook die boeken komen brengen en we hebben zelfs een keer visite gehad van Kindercentrum Kindertuin. Er werd een boekje voorgelezen, ze kregen een glaasje ranja en mochten tot slot een boekje meenemen.” Het hele gebeuren is kosteloos. Het gezin Reijnaeldts beleeft ook plezier aan ‘de kast’. Deze heeft er sinds enkele weken een taak bij. Naast mini-bieb is deze namelijk gevuld met houdbare producten voor iedereen die daarmee geholpen is. Minou-Varsha liep voor de corona-crisis al met het idee rond en was al in overleg met de gemeente Boxtel. Met COVID-19 en alle problemen die daarmee samenhangen werd alles in een hogere versnelling gezet. De kinderboeken hebben plaats gemaakt voor houdbare producten. “Iedereen die nog iets over heeft in de voorraadkast heeft kunnen het erin leggen en mensen die het niet breed hebben, mogen er producten uithalen”, legt Minou-Varsha uit. Ze benadrukt dat doneren en ophalen anoniem is. Het is uiteraard niet de bedoeling dat mensen langs komen om gelijk de hele kast leeg te halen. Ook in deze geldt dat er intussen volop gebruik gemaakt wordt van de kast door zowel ‘gevers’ als ontvangers’. Minou-Varsha opgewekt: “Op deze manier helpen we elkaar en daar gaat het om.”

Meer berichten