Logo demeierijboxtel.nl
Hospice Acacia is sfeervol ingericht zodat gasten zich thuis voelen. Fotografie Nina Cebras van Cebras Fotografie
Hospice Acacia is sfeervol ingericht zodat gasten zich thuis voelen. Fotografie Nina Cebras van Cebras Fotografie (Foto: Nina Cebras van Cebras Fotografie)

Leven en werken in Hospice Acacia

Bij twijfel over veiligheid nemen we voorzorgsmaatregelen

Wendy van Lijssel

Terwijl in heel Nederland zorg- en verpleeghuizen hun deuren sloten voor bezoek van buiten, wordt voor naasten van gasten die verblijven in Hospice Acacia, gelegen naast het Liduina ziekenhuis in Boxtel en vrijwilligers, met inachtneming van allerlei maatregelen een uitzondering gemaakt. Tot heden werd daar met succes COVID-19 buiten de deur gehouden.

BOXTEL – In Hospice Acacia in Boxtel verblijven ernstig zieken de laatste maanden van hun leven in huiselijke sfeer, Professionele zorgkrachten en speciaal getrainde vrijwilligers zorgen samen dat zowel gasten als bezoekers zich thuis voelen. Hoewel het corona virus Boxtel niet oversloeg, wist Acacia het virus tot op heden buiten de deur te houden. “We hebben natuurlijk direct allerlei maatregelen ingevoerd. Bij een nieuwe gast werken we de eerste 24 uur met beschermende maatregelen. Indien diegene uit een ziekenhuis komt wordt vooraf getest op COVID-19. De bezoekregeling is aangepast, maar indien mensen terminaal zijn wordt er een uitzondering gemaakt. Onze gasten mogen vier mensen doorgeven die welkom zijn. Drie per dag en niet sámen behalve als een gast echt in de laatste fase is en er sprake is van waken. Dan mogen er wel meerdere familieleden tegelijk samen komen”, vertelt Mariëlle Geelen die als verpleegkundige in Acacia werkt. Het team bestaat uit zeven verpleegkundigen/verzorgenden. Vanwege alle maatregelen mogen invallers niet op verschillende afdelingen werken. Indien er iemand ziek zou worden, moet dat opgevangen worden met het eigen team.”, aldus Mariëlle. Het team wordt nog steeds dagelijks bijgestaan door vrijwilligers. “Het bezoek van onze gasten komt niet meer binnen via de hoofdingang, maar via de tuin. Zij mogen alleen bij onze gast verblijven. De algemene ruimtes zijn verboden terrein. Indien vrijwilligers wél binnen anderhalve meter van een gast moeten komen en er ook maar enige twijfel is over de veiligheid nemen we voorzorgsmaatregelen zoals mondkapjes en schorten”, legt Mariëlle uit. Verwanten hebben begrip voor de uitzonderlijke situatie en volgen de regels keurig op. Voor hen, maar ook voor personeel en vrijwilligers is het moeilijk als iemand bijvoorbeeld in tranen is, om deze niet even vast te houden of een knuffel te geven. Je mag zelfs geen hand op een schouder leggen. “Het virus maakt dat mensen zich zorgen maken over hun uitvaart. Er mogen nu slechts 30 mensen aanwezig zijn. Hoe los je het op als alleen je kinderen en kleinkinderen al met meer zijn? Wie mag er wel en wie niet bij zijn? Dat zorgt niet alleen voor stress, maar ook voor (nog meer) verdriet", weet Mariëlle. Dan: “We vinden het heel belangrijk dat we goede zorg blijven verlenen en houden ons strikt aan alle maatregelen. Daarbij proberen we iedereen zo goed mogelijk bij te staan.”

Meer berichten