Logo demeierijboxtel.nl
Een 3-koppige projectgroep is doende met het realiseren van een route over het Duits Lijntje. Foto: Gerard Schalkx
Een 3-koppige projectgroep is doende met het realiseren van een route over het Duits Lijntje. Foto: Gerard Schalkx (Foto: Gerard Schalkx)

Op een railfiets over 't Duits Lijntje

Een railfiets peddelt zwaar en het gaat om een retourtje

Wendy van Lijssel

Een aantal jaren geleden zorgde Heemkunde Boxtel ervoor dat tijdens Boxtel En Route mensen de gelegenheid hadden om op een railfiets een traject af te leggen over het Duits Lijntje. Het was een dusdanig succes dat in overleg met de gemeente Boxtel en natuurorganisaties, mits het corona virus dan onder controle is, er intussen vergevorderde plannen zijn om er komende zomer een toeristische attractie van te maken.

BOXTEL – Al enige tijd zijn Dick Bol, Ad Ligtenberg en Jos Mandos doende om vanaf half juli t/m de herfstvakantie in oktober een railfiets te laten rijden over het Duits Lijntje. Niet als éénmalige activiteit, maar als het aan hen ligt, als nieuw op de kaart te zetten dagelijkse toeristische attractie. Daarbij dient wel aangetekend te worden dat het om te beginnen om een proef gaat met gebruik van één huurfiets maar: “Een paar jaar geleden lieten we ook een railfiets over het Duits Lijntje rijden en stonden mensen in de rij om deze ervaring rijker te worden. Omdat het zo leuk en succesvol was, bleef het in onze hoofden spelen. Uiteindelijk besloten we te bekijken of het haalbaar is om het te herintroduceren met als doel er, indien blijkt dat het aanslaat, een blijvende activiteit van te maken”, vertelt Ad Ligtenberg namens genoemd drietal. Al enige tijd zijn de heren doende om alles wat ervoor nodig is op een rij te zetten en inmiddels werd al gekeken naar een mooie route. “Onze 1e optie was vanaf de A2 tot het voormalig station in Liempde. Daarbij kom je over de brug van de Dommel. Qua exploitatie was een en ander echter niet haalbaar. Er is intussen een andere en hele mooie, geschikte route gevonden. Deze loopt tussen het voormalige station in Liempde en café ’t Groene Woud”, onthult Ad. Railfietsen zijn er in diverse uitvoeringen en de heren verdiepten zich. “Het worden zeker geen bierfietsen”, lacht Ad om toe te voegen: “We hebben een hele geschikte gevonden waarmee je op het eindpunt na bepaalde handelingen eenvoudig de rijrichting kunt omdraaien en terug kunt fietsen. We zijn nog in beraad om te kijken hoeveel personen erop moeten kunnen.” Er zijn een aantal zaken concreet en evenzogoed nog dingen waarover nagedacht wordt. “We zitten nog in de verkennende fase. Denk daarbij aan het onkruidvrij maken van het traject en het onderhoud aan de railfiets, het reserveren van een tochtje en het (kleine) prijskaartje dat hier dan aan komt te hangen”, somt Ad op. Er wordt echter aan gewerkt. De geplande route is ‘slechts’ 850/900 meter maar een railfiets peddelt zwaar en het gaat in deze om een retourtje. Samengevat een kortdurende, maar leuke activiteit met vrienden of het gezin die dit jaar nog van start gaat, mits het huidige virus en de ermee gepaard gaande maatregelen, dat mogelijk maken. “Anders schuiven we het gewoon een jaar op”, klinkt het optimistisch.

Meer berichten