Logo demeierijboxtel.nl
Maria Jeurissen en Emile Lockefeer bij de gesloten kinderboerderij waar het doorgaans een vrolijke boel is.
Maria Jeurissen en Emile Lockefeer bij de gesloten kinderboerderij waar het doorgaans een vrolijke boel is. (Foto: Wendy van Lijssel)

Zorgen voor Kinderboerderij Boxtel

Hoop op begrip, steun en een heroverweging van de gemeente

Wendy van Lijssel

Al decennia lang is de Kinderboerderij aan het Apollopad 1 in Boxtel een centrale ontmoetingsplek voor jong en oud met allerlei dieren, een ontmoetingsruimte en een winkeltje. Dat is gelijk niet het enige. Ook is er een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en voor ouderen en een educatief programma voor scholen. Met COVID-19 zijn de deuren echter al enige tijd gesloten en zijn er zorgen voor de toekomst.

BOXTEL – Nadat decennia geleden de boerderijen in Boxtel oost ruimte moesten maken in het kader van woningbouw en industrie zorgden een groep betrokken Boxtelnaren voor het behoud van wat al decennia lang geldt als de Kinderboerderij. Deze staat samen middenin een woonwijk en naast uiteraard allerlei dieren is er een moestuin, een ontmoetingsruimte en winkeltje. “Eigenlijk runnen we een klein actief bedrijf met een aantal parttime krachten en tientallen vrijwilligers. Het is hier doorgaans een vrolijke boel. Er zijn altijd mensen”, vertellen beheerder Maria Jeurissen en voorzitter Emile Lockefeer. Niet alleen door omwonenden en passanten maar ook door het dagbestedingsprogramma waarbij cliënten van Cello er dagelijks bezig waren met ‘hun’ moestuin en het dagbestedingsprogramma voor alleenstaande ouderen wat nét een half jaar eerder succesvol was opgestart. Vanwege het COVID-19 virus dient er in de verleden tijd gesproken te worden. Zoals veel moest sluiten, ging ook de Kinderboerderij op slot. “De saamhorigheid is groot. We hebben een app waarop velen direct na sluiting elkaar een hart onder de riem gestoken hebben en aanboden om extra te helpen”, vertellen Maria en Emile. Uiteraard worden de dieren zoals altijd goed verzorgd, de hokken verschoond en wordt geprobeerd om de moestuin zo goed en zo kwaad als dat gaat op orde te brengen. Ondertussen zijn er echter ook zorgen. “Onze winkel en ontmoetingsruimte zijn gesloten. De verkoop van scharreleieren, walnoten, groente, fruit, het kopje koffie, het glaasje fris en het overige is daarmee ook gestopt. Die overigens bescheiden inkomsten missen we nu. Anders dan dit winkeltje hebben we geen verdienmodel”, stelt Emile. “We zijn voor het grootste deel afhankelijk van de financiële steun van de gemeente. De subsidie is echter al 9 jaar niet verhoogd terwijl onze kosten dat wel deden. Bovendien hebben we bericht gekregen dat wij vanaf volgend jaar 10% extra gekort gaan worden op deze subsidie. Dit inkomstenverlies kunnen wij niet compenseren en brengt het voortbestaan van de Kinderboerderij in gevaar. We hopen vurig dat de gemeente Boxtel tot inzicht komt en een heroverweging maakt in die voor de komst van COVID-19 aangekondigde subsidiekorting.” Dan: “We zijn een laagdrempelige ontmoetingsplek. We hopen snel open te gaan en op begrip en steun van de gemeente.” www.kinderboerderijboxtel.nl

Meer berichten