Logo demeierijboxtel.nl
Foto:

Een extra portie eten voor een ander

In Esch staan 15 thuiskoks klaar die, na telefonisch overleg, een verse gezonde maaltijd willen bereiden voor ouderen en anderen die er op dit moment geen tijd voor hebben. Initiatiefneemster Femke Vessies hoopt dat de doelgroep die ermee geholpen is, over de drempel stapt en zich meldt. Ze begrijpt dat dit soms lastig is maar: “Onze thuiskoks vinden het geen enkel probleem om een extra portie te maken en het zorgt voor sociaal contact.” Voor informatie of aanmelding: 06-38142282

Aanmelden

voor kwetsbare ouderen en die er nu geen tijd voor hebben

Wendy van Lijssel

Eigenlijk liep ze al langer met het idee rond om haar liefde voor koken samen met en vóór anderen in deze letterlijk te delen. Tot de corona crisis kwam het echter niet van. Samen met 15 thuiskoks staat Femke Vessies uit Esch intussen klaar om lekkere, gezonde maaltijden te koken voor kwetsbare ouderen en mensen die er door omstandigheden geen tijd voor hebben.

ESCH - Ze heeft, zo meldt ze eerlijk, het wiel niet uitgevonden, maar wil het wel rond laten rijden in Esch. Vanaf het moment dat Femke Vessies kennis maakte met thuisgekookt.nl bedacht ze dat het wellicht ook een uitkomst zou zijn voor plaatsgenoten die om wat voor reden dan ook geen lekkere voedzame maaltijd op tafel kunnen zetten. Dit terwijl er velen zijn die koken leuk vinden, soms iets weg moeten gooien omdat het teveel is of er geen problemen mee hebben om een portie extra te bereiden om een ander daarmee uit de brand te helpen. Het idee is gelinkt aan thuisgekookt.nl. “Die zijn al jaren vooral in de grote steden actief. Daar koken thuiskoks voor kostprijs een extra portie voor anderen. Het zorgt ervoor dat met name kwetsbare ouderen goed eten en sociaal contact hebben met buurtgenoten”, vertelt Femke. Het idee sprak haar aan en al eerder bedacht ze om iets soortgelijks te lanceren in haar woonplaats Esch. Het kwam er echter niet van tot de corona crisis zich aandiende. “Ik bedacht dat ik het nu écht in gang moest zetten. Wel op een manier die aansluit bij de maatregelen die genomen zijn om het virus uit te bannen. Dat wil zeggen dat er met nog meer hygiëne een maaltijd tot stand gebracht moet worden en dat er afspraken gemaakt moeten worden hoe een maaltijd bezorgd wordt. Met gepaste afstand overhandigen of aan de deur zetten of hangen”, legt Femke uit. Ze deed online een oproep en inmiddels staan er inclusief zijzelf 15 Essche thuiskoks klaar om extra te koken. Femke voerde al gesprekken met alle thuiskoks om hun mogelijkheden, wensen en specialiteiten in kaart te brengen. Laatstgenoemde wil niet zeggen dat er 4 gangenmenu’s gemaakt worden. De een vindt het echter leuk om pasta te maken en een ander houdt het bij aardappelen, groente en vis of vlees. Ook gaat ze, uiteraard telefonisch, in gesprek met aanvragers dus mensen die een maaltijd willen afnemen. “In principe geldt ‘eten wat de pot schaft’, maar als er mensen zijn met een dieet of vegetarisch, gluten- of zoutvrij dan houden we daar uiteraard rekening mee. In alle gevallen geldt dat ik aanvragers en koks met elkaar match waarna zij samen afspraken maken.” Er wordt op alle dagen van de week dus ook in het weekend gekookt. Thuiskoks besluiten zelf hoeveel keer per week zij (extra) willen koken voor een ander. De kosten voor een thuismaaltijd liggen op circa € 5,00 per maaltijd. Dat kan iets hoger, maar ook lager liggen en is afhankelijk van wat er bereid wordt. Het is aan de kok om dat met de aanvrager kort te sluiten.

Meer berichten