Logo demeierijboxtel.nl
Op de foto van links naar rechts: Tesfalem, Azmera, Tsegay en Hagos.
Op de foto van links naar rechts: Tesfalem, Azmera, Tsegay en Hagos. (Foto: )

Eritrese Boxtelaren vast in dienst

Belangrijke stap naar een onafhankelijk bestaan

Redactie

Tesfalem, Azmera, Tsegay en Hagos staan erbij te stralen. Ze hebben een dienstverband gekregen bij Vion Boxtel B.V. en tekenden vorige week hun contract. De vier vluchtten twee jaar geleden uit Eritrea en wonen tegenwoordig in Boxtel. Hun vaste baan bij Vion is een belangrijke stap naar een onafhankelijk bestaan in Nederland.

BOXTEL - Een paar maanden geleden besloot Vion om ook statushouders een kans te bieden in hun bedrijf. De gemeente Boxtel en WSD werken nauw samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Zij kwamen met Vion in contact en moesten direct aan een groep Eritrese mensen denken die bij WSD workshops en taalstages volgen. Samen gaven ze de groep een presentatie over het werken bij Vion. Vijf mannen hadden interesse. In de werkplaats van WSD werd bekeken of ze productiewerk aan konden en of zij inpasbaar zouden zijn binnen het productieproces van Vion. Daarna werkten ze vier weken op proef bij Vion. In die periode bekeken Vion, gemeente en WSD wat goed ging en waar verbetering nodig was. Ook werd een jobcoach aangesteld vanuit WSD die de vijf medewerkers begeleidde.

Voor een van de vijf bleek het werk niet te passen. De andere vier waren na de proefperiode van vier weken enthousiast. Voor Vion was dat wederzijds. Dat de heren nu een dienstverband bij Vion krijgen, vinden ze wel spannend omdat ze nu niet meer terug kunnen vallen op de gemeente. Daarom blijft de jobcoach van WSD hen nog een korte periode begeleiden.

Voor iedereen

Wethouder Eric van den Broek is heel tevreden over de samenwerking tussen de drie partijen. “Als gemeente Boxtel staan we klaar voor alle inwoners in onze gemeente. Daar horen ook de inwoners met afstand tot de Boxtelse samenleving bij. Die hebben soms een extra duwtje in de juiste richting nodig en dat is geboden. Samen met WSD en Vion geven we een mooi signaal af hoe samenwerking kan leiden tot een mooi resultaat. Ook al heb je een fysieke beperking, een taalachterstand of wat voor afstand tot de arbeidsmarkt dan ook; iedereen verdient een kans. En als je die kans grijpt dan vergroot je de mogelijkheden voor jezelf in de samenleving. Deze mannen zijn hiervan het levende bewijs en daar mogen ze trots op zijn.”

Voor Vion past het aannemen van de vier Eritrese medewerkers in het arbeidsmarktbeleid dat ze voert. Het bedrijf heeft ervaring met het werken met diverse nationaliteiten op de werkvloer. Het feit dat deze mensen nog niet zo goed Nederlands spreken lost Vion onder andere op door veel met pictogrammen te werken in haar communicatie met de medewerkers. Daarnaast wordt via de gemeente, in samenwerking met het Taalhuis, cursussen aangeboden voor medewerkers met een taalachterstand.

Meer berichten