Logo demeierijboxtel.nl
Frans zijn enthousiaste verhalen zullen beslist menige toehoorder aanmoedigen om (weer) een wandeling over de Kampina te maken. Foto: Ton Popelier
Frans zijn enthousiaste verhalen zullen beslist menige toehoorder aanmoedigen om (weer) een wandeling over de Kampina te maken. Foto: Ton Popelier (Foto: )

Flora en fauna van de Kampina: boeiende lezing

Natuurwerkgroep Liempde houdt 19 maart een lezing met als thema Flora en fauna van de Kampina. De lezing wordt gegeven door Frans Kapteijns.

LIEMPDE - Centraal binnen Het Groene Woud ligt de Kampina, een van Brabants grootste heidegebieden. "Ondanks de nabijheid van steden zoals Eindhoven, Tilburg en Den Bosch is hier een natuurgebied van allure behouden gebleven. In alle opzichten is de Kampina een natte heide met veel vennen, waarvan de oorsprong teruggaat tot de laatste IJstijd." Het dieren- en plantenleven staat geheel in het teken van dit vochtige biotoop. De Kampina trekt allerlei bijzondere vogelsoorten aan, die hun kostje zoeken op of rond de vennen. Op het water dobberen vaak bijzondere soorten eenden en ganzen, zoals de taigarietgans. "Hoog boven het water jaagt de boomvalk op libellen. En vanuit een doorgeschoten struik spiedt de bijna verdwenen klapekster naar prooi." De schrale voedingsbodem van de Kampina biedt plaats aan vele zeldzame plantensoorten, die echter zelden opvallen. Je hebt een echte plantenkenner als gids nodig om soorten als het moerashertshooi of het oeverkruid te ontdekken. Iedereen is vanaf 20.00 uur welkom bij café 't Groene Woud. De toegang is gratis.

Meer berichten