Wandelen door de Kampina onder deskundige begeleiding | De Meierij Boxtel
Logo demeierijboxtel.nl
Iedereen is welkom om mee te lopen, aanmelden is niet nodig. Foto: Bernadette Roestenburg.
Iedereen is welkom om mee te lopen, aanmelden is niet nodig. Foto: Bernadette Roestenburg. (Foto: )

Wandelen door de Kampina onder deskundige begeleiding

Op zondag 22 maart 2020 organiseert de Natuurwerkgroep Liempde een wandeling over natuurgebied Banisveld bij Lennisheuvel. Banisveld is een natuurgebied met een bewogen geschiedenis.

LENNISHEUVEL/LIEMPDE - Van origine was het natte heide, die ontgonnen werd voor landbouw en later zelfs als vuilnisbelt voor Boxtel diende. Natuurmonumenten heeft het gebied, zo’n 110 hectare groot, op de grens van Boxtel en Oirschot, weer hersteld.

Na afgraving van de vervuilde toplaag herstelde Banisveld zich snel. "Verborgen onder het oppervak wisten zaden van allerlei bijzondere plantensoorten te overleven. Na het afgraven kwamen zij opnieuw tot bloei. Teer guichelheil, zonnedauw, moeraswolfsklauw en zelfs hengel met zijn gele bloemen en gebogen stengel kwamen weer terug."

Runderen

Banisveld wordt begraasd door runderen, die via een veilige oversteek ook naar de naastliggende Mortelen kunnen gaan. Natuurmonumenten heeft voor de begrazing gekozen voor robuste runderen zoals de Aberdeen-Angus en het Brandrode rund. Koeien die tegen een stootje kunnen en zich niks aantrekken van passanten.

Hoogtepunt letterlijk en figuurlijk de Toer de Frans

"Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de wandeling is een bezoek aan de uitzichttoren: de Toer de Frans. De uitzichttoren dient als eerbetoon aan de vele jaren dat Frans Kapteijns met hart en ziel het natuurgebied Kampina beheerde."

Frans Kaptheijns

"Brabants meest bekende en welbespraakte boswachter Frans Kapteijns zal ons rondleiden. We vertrekken om 6.30 uur van café ’t Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde, naar het parkeerterrein van Banisveld (kruising van Koevoortseweg en Brinksdijk). Hier worden we opgewacht door onze gids waarna we om 7.00 uur vertrekken", kondigt de organisatie alvast aan.

De wandeling duurt tot ongeveer 10.00 uur. Stevig schoeisel of laarzen is noodzakelijk. Iedereen is welkom om mee te lopen, aanmelden is niet nodig. Meer over de Natuurwerkgroep op de site:

www.natuurwerkgroepliempde.nl

Meer berichten