Logo demeierijboxtel.nl
Dorethee , Clini Clown ambassadeur Ben Bouwhuis en Rick droegen eerder 2500 euro over aan Clini Clowns. Dit jaar wordt gespeeld voor KiKa.
Dorethee , Clini Clown ambassadeur Ben Bouwhuis en Rick droegen eerder 2500 euro over aan Clini Clowns. Dit jaar wordt gespeeld voor KiKa. (Foto: Edwin Diependaal)

Ex hoogheden houden traditie hoog

Ook dit jaar wordt in Esch een rikavond gehouden voor jong en oud. Vrijdag 27 maart worden vanaf 20.00 uur de kaarten geschud in Ons Café. Er worden drie ronde gespeeld waarbij er gerouleerd wordt en er derhalve verschillende tegenstanders zijn. Na eerder succesvol voor Clini Clowns gespeeld te hebben gaat het inschrijfgeld dit jaar naar KiKa. Er wordt gespeeld met snoepgoed. Deelname kost € 5,00 p.p. Inschrijven kan via ikrikmee@gmail.com

Rikavond voor KiKa

Er wordt niet gespeeld om geld maar met snoepgoed

Wendy van Lijssel

Hoogheden zijn het niet meer, maar de door voormalig Prins Ricardo (Rick van de Ven) en Adje Door (Dorethee van Oirschot) uit Oggelvorsenpoel drie jaar geleden in het leven geroepen traditie van een rikavond voor koppels en individuelen gekoppeld aan een goed doel, wordt nog steeds hóóg gehouden. Vrijdag 27 maart worden vanaf 20.00 uur in café-zaal Ons Café in Esch de kaarten geschud voor iedereen die mee wil spelen voor KiKa.

ESCH – Bij een visite van Prins Wèner XX (David Zijlmans) van Haaren in 2016 daagde hij zijn collega hoogheid Prins Ricardo bijgestaan door Adje Door uit om na carnaval 2017 een rikavond te organiseren. Dit daar op dat moment met Prins Ricardo en Jeugdprins Rikkert, twee ‘Ricken’ in Esch aan het roer stonden. Rick van de Ven en Dorethee van Oirschot zoals ze voor en na carnaval door het leven gaan, raapten de handschoen op. Dit eerste avondje kaarten was een dusdanig succes dat genoemd duo ook in 2018 en 2019 een dergelijke avond hielden. Het 2e jaar werd besloten om er een goed doel aan te koppelen. “De afgelopen jaren hebben we gespeeld voor Clini Clowns. Daar is

€ 2500,- voor ingezameld”, vertelt Rick. Het hoeft geen betoog dat het in deze geen gebruikelijke kaartavond betrof en betreft, maar dat het hele gebeuren in carnavaleske sferen verpakt was en is. “Er wordt niet met geld gespeeld, maar met snoep”, verkondigt Rick. Dat is de komende rikavond ook weer het geval. Wie uiteindelijk het meeste snoepgoed op een avond bij elkaar speelt wint. Het is dus niet slim om het tijdens het spelen op te eten. “In 2018 werd er met roze neuzen snoepjes gespeeld en verleden jaar speelden we met zwart geld oftewel muntdrop”, lacht Rick en voegt toe: “Om te voorkomen dat mensen met een van huis meegebrachte zak snoep gaan spelen, lees om vals spel te voorkomen, gaan we niet vertellen waarmee er dit jaar gerikt gaat worden.” Wel dat iedereen welkom is om mee te doen. Dat kan door zelf een koppel te vormen met iemand, maar ook individuelen zijn welkom. Daarbij zorgt de organisatie dan voor een medespeler. “We spelen drie ronden van elk vier keer elf minuten en na elke ronde houden we twee keer elf minuten pauze. Het blijft ook een avond in carnavalssfeer”, aldus Rick. Er wordt elke ronde tegen een ander team gespeeld. De enige voorwaarde voor deelname is dat iemand het spel kent maar: “Dat is in aanloop naar deze avond gemakkelijk te leren. Onze jongste deelnemer in 2019 was elf jaar oud. De oudste was trouwens 90 jaar. Iedereen kan dus meedoen”, overtuigd Rick. Hoewel het allemaal voor ‘de leut’ is en de sfeer ontspannen ‘krult het er’ zeker de laatste ronde. Uiteraard om met eeuwige roem en een prijs naar huis te gaan want dankzij plaatselijke ondernemers is er een goed gevulde prijzentafel met zaken zoals een diner bon en een boodschappenpakket.

Meer berichten